|

Kosova'da bugün bağımsızlık günü

Kosova bugün bağımsızlığını ilan edecek. Uzun süre beklenen ve Batı ülkeleri ile Sırbistan ve Rusya arasında krize yol açan bağımsızlık kararı Başbakan Haşim Taçi tarafından bugün resmen ilan edilecek. Kosova halkı günler öncesinden kutlama hazırlıklarına başlarken, tüm ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı

Priştine
00:00 - 17/02/2008 الأحد
Güncelleme: 00:13 - 17/02/2008 الأحد
Yeni Şafak
Kosova'da bugün bağımsızlık günü
Kosova'da bugün bağımsızlık günü

Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili taraflar arasında yapılan müzakerelerden sonuç çıkmamasının ardından bağımsızlık kararı alan Kosova için sonunda tarihi gün geldi. Batı ülkeleri ile Rusya ve Sırbistan arasında siyasi krize neden olan bağımsızlık kararının bugün ilan edilmesi bekleniyor. Kosova Başbakanı Haşim Taçi dün, yerel ve uluslararası kaynakların, Kosova'da bağımsızlık ilanının bugün yapılacağı yolundaki söylemlerini doğrulayarak, tek yanlı bağımsızlık ilan edeceklerini teyit etti. Taçi, “Kosova vatandaşlarının isteği yerine getirilecek” diye konuştu.


'MUTLU PAZARLAR'

Kosova gazeteleri ise, parlamentonun bugün yerel saatle 14.00'te toplanarak, 15.00'te (TSİ 14.00'te) bağımsızlık ilan edeceği manşetini attı. Kosova'da yayınlanan Express gazetesi dün yayımlanan nüshasında, “Yarın 15.00'te” manşetinin altına, “Bu Kosova tarihinin en önemli günü olacak. 10.00'da başlayacak, 23.00'te havai fişeklerle son bulacak. Mutlu Pazarlar” yazdı. Meclis Başkanı Yakup Krasnici'nin, 12 noktadan oluşan bağımsızlık deklarasyonunu açıklamasının ardından Başbakan Haşim Taçi de bir konuşma yapacak.


49. AVRUPA ÜLKESİ OLACAK

Öte yandan Kosova, milli marşa sahip olmadığı için marş yerine Beethoven'in 9. Senfonisi çalınacak. Başkent Priştine'de ise durumun sakin olduğu belirtilirken Priştine'ye giden yollar otobüslere kapatıldı. Bağımsızlık ilanın ardından 100 bin kişinin Nona Tereza Caddesi'nde kutlamalara katılması bekleniyor. Havai fişek gösterisi ardından Kosovalı sanatçılar konser verecek. Kosova Başbakanı Taçi de Kosovalıları provakasyonlardan uzak durmaya çağırarak halkın daha duyarlı olmasını istedi. Kosova, bağımsızlığını ilan eden son Avrupa ülkesi ünvanına sahip Sırbistan'dan ayrılarak, 49. bağımsız Avrupa ülkesi olacak.


٪d سنوات قبل