|

Küfürlü istifa

''Balkan Baharı'' diye nitelenen Bosna Hersek''teki işsiz gençlerin başlattığı eylemler sürerken ilk istifa geldi. Saraybosna Kontonu Başkanı Zeljkovic görevinden istifa ettiğini açıklarken protestoculara küfretti. Halk ise Saraybosna, Tuzla, Zeniça, Mostar ve Bihaç kentlerindeki gösterilerin şiddete dönüşmesinden ve resmi binalara yönelik vandalizmden dolayı tepkili.

Saraybosna
00:00 - 10/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:24 - 9/02/2014 Pazar
Yeni Şafak
Küfürlü istifa
Küfürlü istifa

Bosna Hersek''te işsiz gençlerin başlattığı eylemler sürerken Saraybosna Kantonu Başkanı Suat Zeljkovic görevinden istifa etti. Bosna-Hersek''te, başını işsiz gençlerin çektiği ve dört gündür devam eden gösterilerde dün gündüz sakinlik hüküm sürerken akşam saatlerinde, Bihaç ve Mostar''da yeniden protestolar başladı. Bihaç''ta yüzlerce eylemci kent merkezine yürüyerek, Una -Sana Kantonu Başkanı Hamdiya Lipovica''nın istifasını istedi. Eylemciler bu arada birkaç aracı ateşe verdi, polise sopa ve taşlarla saldırdı.

Polis ile eylemciler arasında çıkan çatışmada dört günde 180 kişi yaralandı. Polis, takviye güç ile protesto edenleri püskürtmeyi başardı. Polis, eylemin başında bulunan bazı kişileri tutukladı. Mostar kentinde de eylemciler yeniden sokaklara döküldü. Ancak polis hızlı bir müdahale ile eylemcileri dağıttı.

CANLI YAYINDA KÜFRETTİ

Başkent Saraybosna, Tuzla ve Zeniça kentlerinde dün akşam meydana gelen yıkıcı eylemler nedeniyle Saraybosna Kantonu Başkanı Suat Zeljkovic ''Hayat'' televizyonuna bağlanarak istifa ettiğini bildirdi. Bu sırada, olaylarla ilgili sorulan sorulara Zeljkovic, küfürlerle cevap verdi.

Saraybosna polisi ise eylemleri başlattığı iddiasıyla Bosna - Hersek Bağımsız Sendikalar Federasyonu Başkanı Yosip Miliç''i ve 30 kişiyi tutukladı. Yabancı medyalar ise Bosna''daki olayları ''Balkan Baharı'' olarak nitelendirdi. Bosna - Hersek''in yanısıra Kosova''nın başkenti Priştine''de üniversite öğrencilerin protestoları devam ederken, Hırvatistan''da da işçiler protesto etmeye hazırlanıyor.

En yüksek işsizlik Bosna''da

Bosna Hersek''te maaşlarını alamayan işçilerin ve iş bulamayan gençlerin geçen hafta başlattığı protestolar bir süre sonra kötü ekonomik gidişat, artan işsizlik ve yolsuzluk nedeniyle hükümet karşıtı protestolara dönüştü. Balkan ülkeleri arasında Bosna Hersek yüzde 27,5 ile en yüksek işsizlik oranına sahip. Tuzla''da geçen sene birçok fabrika kapatılmıştı. Polisin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı olaylarda en az 104''ü polis 180 kişi yaralandı.

Vandalizme büyük tepki

Bosna Hersek''te göstericilerin işsizliği protesto ettiği eylemlerin şiddete dönüşmesi neticesinde 200''e yakın kişi yaralanırken çok sayıda kamu binası da zarar gördü. Ortaya çıkan enkazdan eylemcileri sorumlu tutan vatandaşlar, savaş döneminde yaşanmayan vandalizmin genç jenerasyon tarafından yapıldığını dile getirdi. Bir Bosnalı, ''1992 yılında Saraybosna''nın şehir merkezinden sorumlu iken buradaki binaların yok olmasını engelledim. Bu binaya saldırmışlardı. Ben de ateşe verilen binaya müdahale etmiştim. Şimdi Bosna Hersek''te yetişen yeni jenerasyon bu binaları ateşe veriyor. Kasti olarak yapıldı bütün bunlar. Saraybosna, Mostar, Tuzla''da bunları nasıl yaparsınız. Bütün şehirlerde aynı binalar ateşe verildi. Bu işte bir terslik var'' diyerek üzüntüsünü dile getirdi.


10 yıl önce