|

Kuzey Kore dünyayı deniyor

Kuzey Kore uzaya 'meteoroloji uydusu' göndermeye hazırlanıyor. Rokete yakıt doldurma işlemi dün başladı. Ama bunun bir uzun menzilli füze denemesi olduğunu iddia eden ABD ve müttefikleri ayağa kalktı.

00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:40 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Kuzey Kore dünyayı deniyor
Kuzey Kore dünyayı deniyor

Kuzey Kore, geçen ay, ülkenin kurucu lideri Kum İl Sung'un 100. doğum gününü kutlama etkinlikleri çerçevesinde bu ay uzaya gözlem uydusu fırlatacağını açıklamıştı. Aralarında ABD, Japonya ve Güney Kore'nin bulunduğu diğer ülkeler, uzun menzilli roket fırlatmanın BM kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirterek, Pyongyang yönetiminden bu plandan vazgeçmesini istiyor. Ancak ülkenin 12-16 Nisan tarihleri arası fırlatılması beklenen roketi son aşamada. Pyongyang'ın kuzeyinde yer alan uydu kontrol merkezi direktörü Paek Chang-Ho, 'Şu anda yakıt doldurma işlemimiz devam ediyor' açıklamasını yaptı.

Paek, fırlatma tarihinin 'üstleri tarafından belirleneceğini' söyleyerek, 'kontrol merkezinin fırlatma işleminin son safhasında olduğunu' belirtti.

ABD'Yİ VURACAK KAPASİTEDE

Kuzey Kore, uzun menzilli roketi fırlatma rampasına yerleştirmişti. Batı ve Güney Kore roketin füze teknolojisi geliştirmek amacıyla kılıf olarak kullanıldığını iddia ediyor. Güney Kore ve Japonya, K. Kore'nin bu roketle bölge güvenliğini tehdit ettiğini ve roketin düşürüleceğini açıklamıştı. Menzili yaklaşık 6 bin kilometre olan füze, ABD'nin Alaska eyaletine erişebilecek kapasiteye sahip. Füze girişimi nedeniyle Japon ve Filipin havayolları dış hatlarda sefer yapan çok sayıda uçağın rotasını değiştirmek zorunda kaldı.



12 yıl önce