|

Kuzey Kutup bölgesinde yeni bir ada bulundu

Rusya, Kuzey Kutup bölgesinde kendisine ait bir ada buldu.

Cihan
00:00 - 12/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 15:43 - 12/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuzey Kutup bölgesinde yeni bir ada bulundu
Kuzey Kutup bölgesinde yeni bir ada bulundu

Rusya'ya ait ve 192 adadan oluşan Zemlya Fransta-İosifa (Frans-İosif Toprağı) adasına çıkarma yapan Arktika-2012 isimli Rus araştırma sefer heyeti, bölgede yeni bir ada bulduklarını belirtti.

Rusya Meteoroloji Merkezi Rosgidromet'in organize ettiği gezide akademisyen seyyahlar, adanın Zemlya Fransta-İosifa bölgesine ait Nortbook adasından koptuğunu kaydetti.

Konuyla ilgili Ria Novosti ajansına bilgi veren gezi heyeti Başkanı Vladimir Sokolov, Nortbook adasının ikiye bölünmesiyle ilgili konunun 2006 yılında gündeme geldiğini hatırlattı. O dönemden bu yana bölgede araştırma yaptıklarını anlatan Rus bilim adamı, hava ve teknik koşullarından dolayı daha önceleri adaya ulaşamadıklarını söyledi.

Eylül ayında bölgeye hareket ederek adayı tespit ettiklerini ifade eden Sokolov, 'Bu sefer uydu navigasyon sistemleri sayesinde yeni ada oluşumunun tespitini yapabildik. Dolayısıyla Kuzey Kutup'taki Zemlya Frantsa-İosif adalarında yeni bir ada ortaya çıktı' dedi.

Adaya Rossiya isimli dev nükleer buzkıran gemisiyle yakın mesafeden ulaşan araştırma heyeti, helikopter aracılığıyla adaya çıkarma yaptı. Anatoli Kleyn başkanlığındaki küçük grup, yeni bulunan adada araştırma yaparak, çeşitli incelemelerde bulundu.

Haberlere göre, adanın coğrafi özellikleri ve fotoğraflarını içeren bilgiler Rusya Navigasyon ve Okyanus Merkezi'ne teslim edilecek. Sokolov, Başbakanlık özel kararıyla yeni adaya isim verileceğini de sözlerine ekledi.

Zemlya Frantsa-İosifa adaları 16 bin kilometre kareden fazla bir bölgeyi kapsıyor. Bölgenin yüzde 85'i ise buzullarla kaplı.

Dünya basınında Kuzey Kutup bölgesindeki yeraltı zenginliklerinin bulunduğu ve muhtemel dünya savaşlarının kaynağı olacağı iddiaları sürerken, Rusya yönetimi bölgeyle ilgili faaliyetlerini artırmaya başladı. 12 Eylül 2008'de Rusya Güvenlik Konseyi adada özel toplantı yaparken, Nisan 2010 dönemin Başbakanı Vladimir Putin, bölgeyi ziyarette bulundu. Haberlere göre, Rusya bölgede dev bir askeri üs de kurmak istiyor.

12 yıl önce