|

Mafyaya papa yanında mezar

22 yıl önce ölen mafya babası De Pedis'in, 1 milyon TL'nin üzerinde bir meblağ karşılığı papaların yanında bir bazilikaya gömüldüğü ortaya çıktı. Skandal zincirinde iddialar Ağca'ya kadar uzandı

Londra
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 02:31 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Mafyaya papa  yanında mezar
Mafyaya papa yanında mezar

22 yıl önce ölen ünlü mafya babası Enrico De Pedis'in, astronomik bir meblağ karşılığı bir bazilikaya gömülmesi Vatikan'ı karıştırdı. Olayla ilgili iddialarda Mehmet Ali Ağca'nın da adı geçiyor. İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, Roma'nın ünlü Magliana çetesinin lideri De Pedis'in ölümünün ardından, dul eşi Vatikan'a 1 milyar liret (1 milyon TL'den fazla) teklif etti ve Vatikan da bu teklifi kabul etti. Katolik Kilisesi'nden bir kaynak Vatikan resmi haber ajansı ANSA'ya yaptığı açıklamada başta gönülsüzlük gösterse de dönemin Roma Piskopos Vekili Kardinal Ugo Poletti'nin bu kadar büyük bir meblağ karşısında mafya babasının bazilikaya gömülmesine izin verdiğini itiraf etti. Paranın, Vatikan'ın işlerinde ve De Pedis'in gömüldüğü St. Apollinare Bazilikası'nın restorasyonunda kullanıldığı söyleniyor. Mafya babasının gömüldüğü kısım, ölen papalarla kardinallerin defnedildiği bölgenin hemen yanında yer alıyordu.

De Pedis'in çetesinin, 1983 yılında bir Vatikan yetkilisinin 15 yaşındaki kızı Emanuela Orlandi'yi kaçırıp öldürmüş olabileceği uzun zamandır tartışılıyordu. Vatikan üzerindeki baskılar bu ay başlarında Savcı Giancarlo Capaldo'nun, kilisenin üst düzey yöneticilerinin De Pedis'le Vatikan arasındaki ilişkileri gizlemeye çalıştığını öne sürmesi üzerine ortaya çıktı.

AĞCA TAKASI TEORİSİ

Emanuela'nın babasının Vatikan Bankası'yla suç örgütleri arasındaki bağlantıyı bildiği, küçük kızın da babasının sessizliğini sağlamak için kaçırıldığı ileri sürülüyor. Emanuela'nın kaybolmasıyla ortaya atılan başka bir teori ise, Magliana'nın Emanuela'yı Papa II. Jean Paul'e 1981 yılında suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'yla takas etmek için Ağca'nın yandaşlarının isteğiyle kaçırmış olması. Ancak İtalya'nın en büyük özel bankası Banco Ambrosiano'nun 1982'deki iflasında rol oynadığı iddia edilen Vatikan Bankası'nın eski Başkanı Paul Marcinkus'un suçlu olduğunu öne sürüyor.




12 yıl önce