|

Mahir'in ayakları koptu

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Şam'daki Ulusal Güvenlik binasına geçen ay düzenlenen saldırıda Beşşar Esed'in kardeşi Mahir Esed'in ayaklarının koptuğunu ve şu an yaşam savaşı verdiğini ileri sürdü. Rus yetkili, Suriye liderinin de görevi bırakmaya hazır olduğunu savundu

Dış Haberler
00:00 - 15/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:20 - 15/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Mahir'in ayakları koptu
Mahir'in ayakları koptu

Suriye'nin başkenti Şam'da 18 Temmuz'da düzenlenen saldırıda Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kardeşi Mahir Esed'in ayaklarını kaybettiği iddia edildi. Suudi Arabistan'ın El-Vatan gazetesinde yayımlanan habere göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Uusal Güvenlik binasına yapılan saldırıda, Cumhuriyet Muhafızları 4. Zırhlı Tümen Komutanı Mahir Esed'in ayaklarını kaybettiğini ve yaşam savaşı verdiğini ileri sürdü. Bogdanov ayrıca, Beşşar Esed'in görevi bırakmaya hazır olduğunu da savundu. Rus makamları ise, söz konusu haberi yalanlayan bir açıklama yaptı.

HER iŞiN BAŞINI ÇEKiYOR

Ağabeyinden sonra Suriye'nin en güçlü ismi olarak kabul edilen Mahir Esed, Cumhuriyet Muhafızları ve 4. Zırhlı Tümen Komutanlığı'nın yanısıra Suriye'deki gizli polis ve istihbarat teşkilatlarının başındaki isim. Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen saldırıda Savunma Bakanı Davud Racha, İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar, Beşşar Esed'in eniştesi olan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Asıf Şevket, Suriye İstihbarat Teşkilatı Muhaberat'ın Tahkikat Bölümü Başkanı Hafız Mahluf, Esed'in özel temsilcisi Hasan Türkmani ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hişam Bahtiyar ölmüştü.

DANIŞMANI ÇiN'E YOLLADI

Öte yandan Beşşar Esed ise siyasi bir manevrayla özel danışmanı Politika ve Basın Danışmanı Büseyna Şaban'ı Çin'e gönderdi. Büseyna Şaban'ın Pekin'deki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ve diğer bazı yetkililerle bir araya geleceğine yer verildi. Çin, Rusya ile birlikte 3 kez BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye karşıtı karar çıkmasını engellemişti.

TELEKONFERANS TRAFiĞi

Bu arada Türkiye, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya Dışişleri Bakanları arasında Suriye konusunda telekonferans gerçekleşti. Telekonferansta Suriye'de Annan sonrası dönemde olası gelişmeler ve senaryolar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Fransız Dışişleri Bakanı'nın cuma günü Türkiye'ye gelişi sırasında da Suriye konusunun ele alınacağını belirten yetkililer, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun telekonferansta mevkidaşlarına Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdiğini kaydetti.


Muhalifler o pilotu konuşturdu

Suriye'de muhalifler, önceki gün düşen Mig-21 tipi savaş uçağının pilotu olduğunu öne sürdükleri bir kişinin itiraf görüntülerini yayımladı. 'Muhassan'ı bombalamak için havalandım' diyen pilot Müfid Muhammed Süleyman, Suriye ordusuna bağlı askerlerin rejimden ayrılması gerektiğini vurgulayarak, muhaliflerin kendine iyi baktığını söylüyor. Muhalifler, uçağın uçaksavarla vurulduğu savunuyor.




12 yıl önce