|

Makedonya ve Yunanistan isim sorununu çözemiyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorununu çözmek için atadığı özel temsilci Matthew Nimetz, her iki tarafın da masada bulunan teklif üzerindeki tezlerini koruduklarını ve şu an çıkar bir yol olmadığını söyledi.

Aa
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:01 - 30/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Makedonya ve Yunanistan isim sorununu çözemiyor
Makedonya ve Yunanistan isim sorununu çözemiyor

Yunanistan ve Makedonya, BM özel temsilcisi Matthew Nimetz'in uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığına getirdiği çözüm önerilerine ilişkin tutumlarını belirlemek için çalışıyorlar.

Şuan bir çıkar yol yok

Atina'yı ziyaret eden Nimetz, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile bir araya geldikten sonra basına açıklamalarda bulundu. Yeni bir teklif getirmediğini belirten Nimetz, "Her iki taraf da masada bulunan tekliflerdeki tezlerini koruyor, şu an çıkar bir yol yok" dedi.

Görüşme yararlı ve yapıcıydı

Venizelos ile yaptığı görüşmeyi "yararlı" ve "yapıcı" olarak niteleyen Nimetz, Venizelos'un kendisine Atina'nın meselenin çözüm yönündeki çabalarını sürdürmesini arzu ettiğini ve sorunun çözüm yolundaki kararlılığını da dile getirdiğini kaydetti. Nimetz, iki ülke arasındaki isim sorununun çözümü için birçok ülkenin ilgi gösterdiğini belirterek, sorunun çözümüne yönelik her iki taraftan görüşlerini aldığını hatırlattı.

Nimetz, dün Makedonya'ya gerçekleştirdiği iki günlük ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gjorje İvanov, Başbakan Nikola Gruevski ve Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile bir araya gelmişti.

Atina, Makedonya ismini kabul etmiyor

130'dan fazla ülke Makedonya'yı "Makedonya" ismiyle tanımasına rağmen, Yunanistan kendi ülke sınırları içerisinde de "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından beri devam eden anlaşmazlık, Yunanistan'ın birçok alanda Makedonya'yı veto etmesi nedeniyle ülke için büyük sorun teşkil ediyor. BM'ye de "Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle üye olabilen Makedonya'nın NATO üyeliği ise Atina'nın vetosu nedeniyle gerçekleşemiyor.

Nimetz ,daha önceki önerilerinde, Makedonya için Yeni Makedonya Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Makedonya Anayasal Cumhuriyeti, Makedonya Demokratik Cumhuriyeti ve Bağımsız Makedonya Cumhuriyeti gibi isimlerini teklif etmiş fakat anlaşma sağlanamamıştı.

10 yıl önce