|

Mali hükümeti Tuareglerle anlaştı

Mali hükümeti ile ayrılıkçı Tuareglerin "ateşkes ve krizi sona erdirmeyi" öngören yol haritası üzerinde anlaştığı belirtildi.

Aa
00:00 - 25/07/2014 Cuma
Güncelleme: 13:55 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Mali hükümeti Tuareglerle anlaştı
Mali hükümeti Tuareglerle anlaştı

Cezayir televizyonunun haberine göre, başkent Cezayir'de bir araya gelen Mali hükümeti ile 6 silahlı Tuareg hareketi, ateşkes ve müzakere süreci konusunda anlaştı.

Mali'nin kuzeyindeki taraflar arasında ateşkesi öngören ve yönetim ile silahlı gruplar arasındaki krizi sona erdirmeyi öngören yol haritasına ilişkin 2 anlaşmanın yapıldığı belirtildi.

Söz konusu anlaşmayı, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Azavad Birliği Yüksek Konseyi (HCUA) ve "Azavad Arap Hareketi (MMA), Azavad Halk Komitesi, Milli Direniş Cepheleri ve Hareketleri Koordinasyon Komitesi ve Arap Azavad Hareketi'nin" imzaladığı kaydedildi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra, anlaşmaya ilişkin "Bu iki anlaşma Mali'deki taraflar arasında ateşkes ve diyalog sürecinin başlaması açısından tatmin edici sonuçtur" ifadelerini kullandı.

Haziran ayında isyancı 3 Tuareg hareketi, krize çözüm bulunması için Mali hükümetiyle müzakerelere başlamayı öngören anlaşma imzalamıştı.

Kidal'de Tuareg isyancıların kurduğu Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ile diğer silahlı gruplar ve ordu birlikleri arasında 17-21 Mayıs'ta şiddetli çatışmalar çıkmış, yaklaşık 50 asker ölmüş, 48 asker yaralanmıştı. Ordunun çekilmesiyle MNLA, aralarında Kidal ve Meneka'nın da bulunduğu birçok kentte kontrolü sağlamıştı.

Moritanya Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Abdülaziz, 23 Mayıs'ta gerilimi azaltmak amacıyla Kidal'e gitmiş, taraflar arasında ateşkes imzalanmıştı.

10 yıl önce