|

Medeniyetler İttifakı'nın sonu geldi

Eski İspanya Başbakanı Zapatero'nun teklifi üzerine 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortaklaşa başlatılan Medeniyetler İttifakı projesine İspanyol tarafı 'adios' (elveda) dedi.

MADRİD
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 19:29 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Medeniyetler  İttifakı'nın  sonu geldi
Medeniyetler İttifakı'nın sonu geldi

2011 senesinde Eski İspanya Başbakanı Luis Rodriguez Zapatero'nun Ulusal Güvenlik Stratejisi'ne (UGS) dahil ettiği, 2005'te Türkiye ile imzalanan Medeniyetler İttifakı anlaşması İspanyol yönetimi tarafından geçtiğimiz ay güncellenen dökümandan çıkarıldı. İktidardaki sağcı Halk Partisi'nin (PP), Ağustos 2012'den itibaren üzerinde çalıştığı yeni strateji İspanya'nın güvenlik konseptinde önemli bir politik değişime işaret ediyor. Yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi'nde 'silahlı çatışmalar, terörizm, siber saldırılar, kitle imha silahları, mali ve finansal istikrarsızlık, casusluk, uluslararası suç örgütleri, yasadışı göç' gibi İspanya'yı bekleyen 12 riskten bahsedilirken, özellikle 'cihatçı terörizme' dikkat çekildi.

PP'NİN TEKLİFİNE RED

Yeni Ulusal Güvenlik Konseyi oluşturulmasını da öngören 58 sayfalık UGS'nin altında Başbakan Mariano Rajoy'un imzası bulunuyor.

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) baştan itibaren sahiplendiği Medeniyetler İttifakı projesine, yeni stratejide en azından bir kere atıf yapılması teklifine PP'nin 'Hayır' cevabı verdiği ifade edildi. Eski UGS'de Medeniyetler İttifakı, 'Kültürler arası birlikte yaşama ve anlayış için bir girişim; muhtemel bazı çatışmaların derin sebeplerini devreden çıkarmak ve dolayısıyla barışa katkı sağlamak amacını taşıyor' şeklinde tanımlanıyordu.


11 yıl önce