|

Mısır'da anayasa çalışmaları tamamlandı

Mısır geçici Cumhurbaşkanlığı, ordunun yönetime el koymasıyla askıya alınan 2012 anayasası değişikliği taslağının "yol haritasına" bağlı kalınarak tamamlandığını açıkladı.

Aa
00:00 - 20/08/2013 Salı
Güncelleme: 23:26 - 20/08/2013 Salı
Yeni Şafak
Mısır'da anayasa çalışmaları tamamlandı
Mısır'da anayasa çalışmaları tamamlandı

Mısır Geçici Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Aralarında 2 yüksek Anayasa Mahkemesi üyesi, hakimler ve anayasa hukuku profesörlerinin bulunduğu 10 kişiden oluşan uzmanlar komisyonu, tanınan süre içerisinde çalışmalarını bitirdi. İlk aşama tamamlandı" denildi.

Toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komitenin, üyelik ve seçim şartlarının açıklanmasından bu yana ikinci aşamaya geçildiği vurgulanan açıklamada, komite adaylarının belirlenmesinin ardından kısa bir süre sonra komisyonu oluşturan isimlerin açıklanacağı belirtildi.

Uzmanlar komisyonunun, anayasa değişiklikleri taslağını 50 kişilik komiteye sunmasının ardından, komiteye 2 ay içerisinde anayasa değişikliklerinin nihai taslağını hazırlaması için her türlü desteğin verileceği ifade edilen açıklamada, süreci, parlemento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin takip edeceği kaydedildi.

Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 3 Temmuz'da yönetime el koyan ordunun belirlediği yol haritası gereği yeni anayasanın yazımı için 10 hukukçunun bulunduğu bir komisyon oluşturulmasına karar vermişti. Söz konusu komisyon tarafından oluşturulan anayasa taslağının, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere Mansur'a teslim edileceği ve tüm aşamaların ardından yeni anayasa için referandum yapılacağı açıklanmıştı.

Geçici Anayasa'nın 30'uncu maddesine göre, cumhurbaşkanı, kendisine sunulduktan sonra anayasa taslağını referandum için 30 gün içinde halka sunacak. Halk onayından sonra 15 gün içinde parlamentonun seçilmesi çağrısında bulunacak. 1 aydan az olmamak ve iki ayı geçmemek kaydıyla seçimlerin bu tarihten sonra gerçekleştirilmesi gerekiyor. Meclisin ilk toplantısının ardından ise cumhurbaşkanlığı için seçim çağrısı yapılacak.

11 yıl önce