|

Muhaliflerden Putin açıklaması

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed el-Carba, "Rusya'nın Esed''in liderliği konusunda sonuna kadar ısrarcı olmadığını" söyledi.

Aa
00:00 - 23/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:16 - 23/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Muhaliflerden Putin açıklaması
Muhaliflerden Putin açıklaması

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, "Rusya'nın Esed''in liderliği konusunda sonuna kadar ısrarcı olmadığını" söyledi.

Suriyeli muhalifler ve rejimin temsilcileri arasında Cenevre'de cuma günü başlayacak müzakereler öncesinde basın toplantısı düzenleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, görüşlerini ve süreçten beklentilerini açıkladı.

Gazetecilerin Rusya'nın pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı soruları üzerine, geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Paris''te görüştüklerini hatırlatan El- Carba, şunları söyledi:

"Sayın Lavrov bize şunu teyit etti: 'Rusya, Esad konusunda sonuna kadar ısrarcı değil'. Lavrov, çözümün Suriyeliler arasında müzakere edilmesi ve bulunması gerektiğini söyledi."

Cuma günü başlayacak müzakerelerde önceliklerinin "tam yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulması" olduğunu söyleyen Ahmed el-Carba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceliğimiz, devrimi başlatan Suriye halkının da önceliği olan özgürlüğümüzü kazanmak. Cenevre 1 Konferansı bildirisinde de açıkça belirtildiği şekilde, tam yetkiye sahip, güvenlik birimleri ve ordu üzerinde de tam otoriteye sahip olacak geçiş hükümetinin kurulmasını istiyoruz."

Müzakerelerin zorlu bir süreç olacağını belirten Ahmed el-Carba, "Bin mil uzunluğunda yol da ilk adımla başlar. Müzakereler kesinlikle zor olacaktır. Zaten kolay bir müzakere de yoktur" ifadesini kullandı.

Görüşmeler sürecinde en büyük güvencelerinin neler olduğu yönündeki soruya El-Carba, "Özgürlükleri için zaten çok büyük bir bedel ödemiş olan halkımızın kararlılığına güveniyoruz" yanıtını verdi. SMDK lideri, Suriye halkına destek veren ülkelerin açıkladıkları pozisyonlarının da kendileri için güvence oluşturduğu söyledi.

SMDK müzakere heyetinin başkanını yarın sabah açıklayacak

SMDK üyesi ve Cenevre''deki müzakere heyetinin sözcüsü Munzer Akbik da Carba'nın düzenlediği basın toplantısından sonra yarın yapılacak müzakerelere ilişkin gazetecileri bilgilendirdi.

Suriyeli muhaliflerin müzakere heyetine kimin başkanlık edeceğinin yarın sabah açıklanacağını kaydeden Akbik, müzakerelerin yöntemiyle ilgili de bilgi verdi. Akbik, müzakereler sırasında Suriyeli heyetlerin aynı odada bulunmayacağının ve taraflar arasında doğrudan görüşmeler olmayacağının altını çizdi.

Buna göre, müzakere heyetleri Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi''ndeki farklı odalarda yarın sabah toplanacak, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi aracılığıyla müzakerelere başlayacak. Yarın tüm gün çalışmayı planlayan heyetler günün sonunda basını bilgilendirecek.

İslami Cephe'ye davet geçerli

Rejimle müzakerelere karşı çıkan İslami Cephe''nin müzakereler konusundaki durumunu da aktaran Akbik, İslami Cephe''nin bugün itibarıyla müzakerelerin bir parçası olup olmamaya karar vermediğini söyledi. Akbik, İslami Cephe''ye müzakerelere katılımı için daha önce davet yapıldığını ve bu davetin hala geçerli olduğunu söyledi.

Akbik, ayrıca müzakere heyetine askeri konularda danışmanlık yapacak askeri kanattan 15 kişinin bulunduğunu kaydetti.

10 yıl önce