|

Naşilerin zaferi

Rusya'da Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden Putin'in Birleşik Rusya Partisi ezici çoğunlukla galip çıktı. Seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları gündeme gelirken, Putin'in desteğiyle kurulan NAŞİ gençlik örgütü üyesi binlerce genç seçim sonuçlarını kutlamak için sokaklara döküldü

Dış Haberler
00:00 - 4/12/2007 Salı
Güncelleme: 23:38 - 3/12/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Naşilerin zaferi
Naşilerin zaferi

Rusya'da önceki gün yapılan parlamento seçimlerinden yüzde 64.1 gibi bir oranla Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi BRP'nin zaferle çıkması seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını da beraberinde getirdi. Sonuçları beklemeden galibiyetini ilan eden Putin'in desteğiyle kurulan milliyetçi gençlik örgütü NAŞİ üyesi binlerce genç seçim sonuçlarını kutlamak için sokaklara döküldü. Seçimlere hile karıştırıldığı iddiasında bulunan Muhalif Sağ Güçler Birliği Partisi'nin Saint Petersburg'daki üst düzey yöneticisi Leonid Gozman, NAŞİ örgütünü kastederek, “Kendilerine Genç Avrupa adını veren bir grup insan, Putin için oy kullanacak kişilerin adlarının yapılacak ödül çekilişine dahil edileceği vaadinde bulundular” diyerek seçimlerin adil olmadığını savundu. Bunun kitlesel ve organize bir çalışma gibi göründüğünü kaydeden Gozman, “Sandıklarda oy kullanan insanlar ortaya çıkıp hediyelerin nerede olduğunu sordular” dedi.


HEDİYE VAADİYLE OY TOPLADILAR

Muhalefet partileri, seçim ihlalleriyle ilgili şikayetlerini Rusya'nın tek bağımsız seçim gözlemcisi kurumu olan Golos'a yaparken, Golos Başkan Yardımcısı Grigory Melkonyans, seçimde hilelerin sistematik bir biçimde yapıldığını savunarak, “Münferit olaylar yok. Rusya'nın her köşesinden şikayetler geliyor” dedi. Bu arada, ABD yönetimi ve uluslararası gözlemciler, seçimlerin adil olmadığını ve Avrupa'nın demokratik standartlarını karşılamadığını açıkladı.


Kim bu Naşiler?

Putin'in desteğiyle kurulan milliyetçi gençlik örgütü NAŞİ, Rusça'da 'bizimkiler' anlamına geliyor. Seçimler öncesinde Moskova sokaklarında halkı çevirerek tek tek oy isteyen Naşi üyesi gençler Rusya'da neredeyse bütün sokaklara hakimler. 300 bin üyesi olan örgütün, üzerinde beyaz çarpraz bulunan kırmızı bayrağı var. Putin üyelere verdiği önemi göstermek için sık sık evinde ağırlıyor.



16 yıl önce
default-profile-img