|

NATO'dan Ukrayna'ya destek taahhüdü

NATO karargahında toplanan savunma bakanları, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek taahhüdünde bulundu.

Aa
00:00 - 26/02/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:27 - 26/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
NATO'dan Ukrayna'ya destek taahhüdü
NATO'dan Ukrayna'ya destek taahhüdü

NATO karargahında toplanan savunma bakanlarının Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklamasında, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna, Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtardır. NATO ve Ukrayna arasındaki Özel Ortaklık Sözleşmesi uyarınca NATO müttefikleri Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, demokratik gelişimini ve Orta ve Doğu Avrupa'da ve kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilemeyeceği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denildi.

Ortak açıklamada, "siyasi krize müdahale etmeyen" Ukrayna silahlı kuvvetleri övülerek, savunma ve güvenlik sektörü üzerinde demokratik kontrolün güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rus çoğunluk ve Kırım Türkleri arasında gerginlik yaşanırken, Moskova yönetimi Ukrayna sınırındaki ordu birliklerini alarma geçirmişti.

Ukrayna AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamak istiyor

Bu arada, Rus Noviy Region haber sitesinde yer alan habere göre, Ukrayna Parlamentosu Avrupa Entegrasyonu Komitesi Başkanı Grigoriy Nemirya, ülkesinin, devlet başkanlığı seçimlerinin yapılacağı 25 Mayıs'a kadar AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamak istediğini belirtti.

Anlaşmanın, devlet başkanlığına vekalet eden Aleksandr Turçinov tarafından imzalanabileceğini bildiren Nemirya, anlaşmanın askıya alınmasının ülkede protesto gösterilerinin başlamasına neden olduğunu, parlamentonun tüm sorumluluğu üstleneceğini kaydetti.

Nemirya, AB ile vize rejiminin liberalizasyonunun ilk aşamasının yanı sıra sürecin ikinci aşaması olan vatandaşlara biyometrik pasaportların verilmesi sürecini de yıl içinde başlatacaklarını bildirdi.

AB'nin 12-13 Mart tarihlerinde Rusya ile görüşmelerde bulunacağını hatırlatan Nemirya, görüşmelerin esas amacının, Rusya'nın, Ortaklık Anlaşması'na olumsuz tepki vermemesini sağlamak olduğunu belirtti.

Yaralılar Çek Cumhuriyeti'ne götürülecek

Öte yandan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, yaptığı açıklamada, iki askeri uçağın, Ukraynalı yaralıları Prag''a ulaştıracağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Svatopluk Nemecek ise durumları çok ağır olan 24 yaralının, Prag''daki hastanelerde tedavi altına alınacağını söyledi.

10 yıl önce