|

Nükleer anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğe girecek

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, İran'la nükleer anlaşmanın 20 Ocak'tan itibaren uygulamaya gireceğini duyurdu.

Aa
00:00 - 12/01/2014 Pazar
Güncelleme: 21:18 - 12/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
Nükleer anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğe girecek
Nükleer anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğe girecek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'la nükleer anlaşmanın 20 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Daimi Üyeleri ve Almanya (P5+1) adına İran'la nükleer müzakereleri yürüten Ashton, yazılı açıklamasında, 9-10 Ocak'ta Cenevre'de görüşen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ve Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmid'in, kasım ayında varılan anlaşmada öngörülen ilk tedbirlerin uygulanmasıyla ilgili sorunları çözdüklerini ve varılan mutabakatın ilgili tüm başkentlerce onaylandığını bildirdi.

Böylece 24 Kasım'da varılan anlaşmanın ilk 6 aylık uygulanma yönteminde görüş birliği sağlandığını belirten Ashton, uygulamanın 20 Ocak'ta başlayacağını ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan İran'ın nükleer programıyla ilgili gerekli gözetim ve tahkik faaliyetlerini yürütmesini isteyeceklerini ifade etti.

P5+1 ülkeleri ve İran, 24 Kasım'da Cenevre'de, Tahran'ın bazı nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında yaptırımların gevşetilmesi konusunda anlaşma sağlamıştı.

10 yıl önce