|

Obama: Bu sadece başlangıç!

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail''in Mavi Marmara Gemisi''ne yönelik saldırının ardından ilk kez Türkiye'den özür dilemesiyle ilgili, "Bu büyük bir başarıdır ama abluka kalkana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

YENİSAFAK.COM.TR-İHA
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 19:55 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Obama: Bu sadece başlangıç!
Obama: Bu sadece başlangıç!

Derneğin Fatih''teki genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, verilen kararın siyasi ve diplomasi açıdan önemli bir başarı olduğunu ifade etti. Karardan duydukları memnuniyeti dile getiren Yıldırım, "Bundan dolayı mutluyuz. Burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. İsrail, bu özür ve tazminattan sonra acaba ablukayı kaldıracak mı, asıl önemli olan bu. Çünkü ambargo zaten fiili olarak kalkmıştı" diye konuştu.

Emeğe geçen siyasilere teşekkür eden Yıldırım, ''Bugün ani bir gelişme oldu. Bizde olay duyulmadan birkaç dakika önce öğrendik. İsrail''in özür dileyip tazminat ödediğinin duyduk. İsrail açık denizde vahşice saldırarak kasıtlı olarak gemideki aktivistleri şehit etmiştir. Bu arada hiç beklemediği bir tavırla karşılaştı. Halklar bizim yanımızda saf aldı. Herkesin huzurunda bu başarıyı elde eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu''na her zaman duyarlı olan Cumhurbaşkanına, bakanlara ve siyasi partilere halkımıza teşekkür ediyoruz'' dedi.

''İSRAİL''İN BU KONUDA ÖZÜR DİLEMESİ BİR İLKTİR''

''İsrail''in bu konuda özür dilemesi bir ilktir'' diyen Yıldırım, ''Anketlerde Mavi Marmara''nın haklılığı yüzde 97 haklı çıkmıştır. Çünkü dünya gözü önünde bu suç işlenmiştir. İsrail beklemediği bir şey ile karşılaştı. Ne isterse onu yaptıracağını düşünüyordu. Özellikle Başbakanın şartları ortayı koyması sonucunda İsrail bugün özür dilemiştir. İsrail''in bu konuda özür dilemesi bir ilktir. Bu diplomaside büyük bir başarıdır. Bu başarıdan dolayı mutluyuz. Bu konuda fiili olarak kalkan bu ambargodan dolayı Mavi Marmara büyük bir zafere imza atmıştır. Oradaki insanı durumların iyileştirmesi olarak Türkiye ve İsrail anlaşma yapmıştır. Şehit aileleri ile görüştüğümüzde buruk bir sevinç gördük bu ablukanın henüz kalkmamasından kaynaklanıyor. Özür dilemek İsrail''in hatasını kabul ettiği manaya geliyor'' diye konuştu.

''ÖRGÜT OLARAK BU SUÇ İTİRAFINI MAHKEMELERDE DEĞERLENDİRECEĞİZ''

İsrail''in suç itirafını mahkemelerde değerlendireceklerini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

''Bir sivil toplum örgüt olarak bu suç itirafını mahkemelerde değerlendireceğiz. İsrail yapmış olduğu hukuksuzluğu kabul etmiş oldu. Türkiye''nin onurlu duruşundan dolayı mutluyuz. Bizi üzenler oldu. Bakın haklı olduğumuzu İsrail kabul etti. Haksızlığa karşı zehir içtik sustuk ve gerçekten haklılığımız ortaya çıktı. İsrail Mavi Marmara''ya dayanarak bizi bakanlar listesinde terörist listesine aldı. Bunu bakanlar kurulu ile ortaya koydu. Şimdi Mavi Marmara''dan dolayı suçu kabul etti ama biz hala terörist olarak listedeyiz. İkinci tazminat ödeniyor. Yaralılarımız var haksız yere tutuklananlar var ve bizi Aşlok Limanı''na götürdüler. Orada ciddi manada kötü muamele ettiler. Bize orada bir kağıt imzalattılar. İrademizin dışında işgal edilmiş Filistin topraklarına zorla götürüldük ve şimdi Mescidi Aksa''yı ziyaret etmek istesek karşımıza yasak çıkartıyorlar. Tekrar söylüyorum bu siyasi olarak çok önemlidir. Kısıtların kaldırılması çok önemlidir. Biz ablukanın kalkmasında istiyoruz. Abluka kalkana kadar küresel mücadele devam edecek. Dünyanın her tarafında katılımcılar var. Anlık değerlendiriyoruz gelişmelerini Türkiye''nin bu başarısına sevindik. Ablukanın kalkmasını istiyoruz.''


11 yıl önce