|

Obama'dan kimyasal silah açıklaması

ABD Başkanı Obama, Suriye'deki kimyasal silahların kullanımına yönelik unsurları ortaya çıkarmaya çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Aa
00:00 - 13/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 19:01 - 13/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Obama'dan kimyasal silah açıklaması
Obama'dan kimyasal silah açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama ile İngiltere Başbakanı David Cameron, Oval Ofis'teki ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Toplantıda, Suriye'yi demokrasiye doğru dönüşüme hazırlamak ve insani yardımlara devam etmek için çalıştıklarını ifade eden Obama, bunun, rejim ve muhaliflerin temsilcilerinin gelecek haftalarda Cenevre'de bir araya getirilmesini de içerdiğini bildirdi.

Obama, Suriye'deki kimyasal silahların kullanımına yönelik unsurları ortaya çıkarmaya çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

"Dünya acil olarak bir araya gelmeli"

Cameron da Suriye'nin tarihinin, kendi insanlarının kanıyla yazıldığını belirtti. Cameron, "Bu öldürmelere son vermek için dünyanın acil olarak bir araya gelmesi gerekli. Daha fazla ölümlerin olduğunu, kimyasal silahların kullanıldığını ve aşırılık yanlılarının daha fazla yayıldığını görmek hiçbirimizin çıkarına değil. Dolayısıyla Putin'in siyasi çözüme ulaşmaya dönük çabalara katılmayı kabul etmesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Suriye'deki problemi çözmekten daha acil bir uluslararası mesele olmadığını vurgulayan Cameron, Suriyelilerin, halkın tamamının rızasını kazanmış bir geçiş hükümetinde karar kılmak için masaya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Cameron, "Ancak muhalefet, şiddete karşı koyamadıkça ve Esed'e, askeri bir zafer olamayacağını anlaması yönünde baskı yapmadıkça, hiçbir siyasi ilerleme olmayacak. Dolayısıyla ılımlı muhalefeti şekillendirme ve destekleme çabalarımızı artıracağız" diye konuştu.

İngiltere olarak AB'nin silah ambargosunun daha esnek olması için çalıştıklarını belirten Cameron, Suriyeli muhaliflere ölümcül olmayan desteği gelecek yıl iki katına çıkaracaklarını söyledi.

Cameron, Suriyeli muhaliflere silah yardımına yönelik soru üzerine, "Suriye'deki muhaliflere silah yardımı kararı almadık. Bizim yaptığımız, (muhaliflere) teknik destek ve yardımda bulunmak için AB'nin silah ambargosunu değiştirdik. AB'nin silah ambargosunu incelemeye ve muhaliflerle çalışmalarımızı kolaylaştırmak için daha fazla değişikliklere ihtiyaç olup olmadığına bakmaya devam ediyoruz" cevabını verdi.

Cameron, muhaliflerle birlikte çalışılmaması halinde, aşırılık yanlısı unsurların güçleneceğini ifade ederek, "Bu nedenle Suriye muhalefeti ile temas halinde olmak doğru bir yaklaşım" ifadesini kullandı.

11 yıl önce