|

Obama'dan sürpriz ziyaret

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin birinci yıldönümü sebebiyle Afganistan'a sürpriz bir ziyaret yaptı.

Cihan
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 10:51 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Obama'dan sürpriz ziyaret
Obama'dan sürpriz ziyaret

Yerel saat ile gece yarısı başkent Kabil yakınlarındaki Bagram Askeri Üssü'ne Air Force 1 uçağı ile inen Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bu ülkedeki NATO kuvvetlerinin 2014 yılında çekilmesini içeren anlaşmayı imzaladı. İki lider ABD ile Afganistan arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasına da imza attı. Obama'nın daha sonra Amerikan askerlerine seslenmesi bekleniyor.


2014 yılında Afganistan'daki NATO güçlerinin çekilmesi planı, 20 Mayıs'ta Chicago'da başlayacak olan NATO zirvesine sunulacak. Anlaşma sonrası kısa bir değerlendirme yapan Obama, 'Bu anlaşma ile Afgan halkı ve tüm dünya bilmelidir ki, Afganistan Amerika'nın dostu ve partneridir' dedi. Obama, Amerika'nın Afgan halkının yanında yer aldığını da bilmesini istedi. Karzai de iki ülke arasında yepyeni bir ilişkinin başladığını ifade etti. Karzai, varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti şöyle ifade etti: 'Bu, Amerika ile Afganistan arasındaki ilişkilere yeni bir sayfa açmıştır. Bu karşılıklı saygının bir ifadesidir.'


Anlaşmaya göre artık NATO güçleri, Washington ile Kabil arasında sorunlara yol açan gece operasyonlarını yapamayacak. NATO, gece baskınlarında sadece Afgan güçlerine yardım edebilecek. Operasyon yapılmadan önce yerel yönetimden müsade alınacak. ABD kontrolünde olan Bagram Cezaevi Afgan güçlerine devredilecek.


12 yıl önce