|

Peşmerge Kerkük için komut bekliyor

Kuzey Irak'taki Kürt liderlerin Kerkük'e yerleştirmeyi hedeflediği 6 bin Kürt milisi (peşmerge), kente hareket etmek için Bağdat yönetiminden işaret bekliyor

Erbil
00:00 - 26/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:40 - 26/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Peşmerge Kerkük için komut bekliyor
Peşmerge Kerkük için komut bekliyor

Kerkük referandumu öncesi kentin nüfus yapısını değiştirmeye yönelik bir adım olduğu gerekçesiyle Türkmen ve Arap kesimin kente yerleşmesine karşı çıktığı 6 bin peşmerge, son hazırlıklarını yaparak Bağdat'ın onayını beklemeye başladı. Özellikle petrol nakil hatları ve enerji santralleri başta olmak üzere kentin stratejik noktalarına yerleştirilmesi hedeflenen peşmerge güçlerinin kentte pek sıcak karşılanmayacağı öngörülürken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin planı olarak gösterilen Kerkük'e peşmerge sevkiyatının, yakın bir zamanda gerçekleştirileceği öne sürülüyor.

KORUMAYA HAZIRIZ

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Savunma Güçleri sözcüsü Cabar Yaver, "Biz hazırlıklarımızı yaptık. Kerkük'teki stratejik noktaların emniyetini sağlamak için hazırız. Kuvvetlerimiz son hazırlıklarını bitirdi. Bağdat yönetiminden onay bekliyoruz. İlgili makamların 'tamam' işaretinden sonra Kerkük'e girmek için hareket edeceğiz" dedi. Referandum öncesi tepkilere neden olan peşmerge sevkiyatının yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini, Irak ordusunun yapamadığını kendi güçlerinin başaracağını iddia eden Yaver, Kürt milisgücü peşmergelerin kent merkezinden ziyade Kerkük çevresindeki stratejik noktaların korumasını üstleneceğini söyledi. Yaver, uluslararası çevrelerin de aykırı bulduğu planın gerçekleşmesinin merkezi hükümetin onayına kaldığını sözlerine ekledi. Kürt liderlerin ısrarla yerleştirmeyi hedeflediği Kürt milislere, kentin çoğunluğunu oluşturan Türkmenler ile Arap çevreler karşı çıkıyor.


17 yıl önce