|

Petrol savaşı yeniden kızıştı

Sudan bağımsızlık sonrası iki iç savaş yaşadı. Uzun süren bu iç savaşlardan bölünerek çıktı. Ama Sudan'ın sıkıntıları bitmedi. Darfur, Güney Kordofan derken petrol rezervleri itibariyle zengin Hiclic üzerine iki ülke yeniden topyekûn savaşın eşiğine geldi.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 16/04/2012 Monday
Güncelleme: 01:47 - 16/04/2012 Monday
Yeni Şafak
Petrol savaşı yeniden kızıştı
Petrol savaşı yeniden kızıştı

Kuzey ve Güney Sudan sınırlarında yaşanan sürekli çatışmalar sonrasında Güney Sudan güçleri petrol zengini bölgeyi ele geçirdiler. Bu da topyekûn bir savaşın fitilini ateşledi. İki taraf da seferberlik hazırlıkları yapmaya başladılar. Sudan'da yayınlanan El – İntibaha gazetesi 14 Nisan tarihli sayısında Kuzey – Güney savaşındaki son geline durumu manşetinden "Ordu Hiclic varoşlarında" manşetiyle verdi. Haberin spotunda anlaşmazlık konusu bölgeye uluslararası barış gücü yerleştirilmesi şeklindeki Güney Sudan önerisini Sudan hükümetinin reddettiği bilgisi veriliyor. Bir alt başlıkta ise Sudan'ın başkenti Hartum'daki Güneylilerin gösteri yaptıkları ve resmi binalara saldırdıkları haberi veriliyor Haberin devamında Sudan ordusunun Darfur ve Kordofan vilayetlerinin Güney Sudan sınırında kontrolü elinde tuttuğu aktarılıyor.

HİCLİC PETROL ZENGİNİ

Güney Sudan'ın petrol zengini Hiclic bölgesini ele geçirmesi sonrasında Sudan'da yaşanan askeri hareketlenmeyi satırlarına taşıyan gazete Sudan ordu sözcüsünün yaptığı açıklamayı aktarıyor. Sudan ordu sözcüsü Albay Essavarimi Halid Sa'd yaptığı açıklamada Sudan ordusunun Hiclic varoşlarına ulaştığını ve şehre doğru hareket etmekte olduğunu bildirmiş. Habere göre ordu sözcüsü Güney Sudan'ın eline geçen Hiclic'te sorunun birkaç saat içerisinde çözüleceğini öne sürmüş ve Güney Sudan hükümetinin aslında Güney Kordofan'ı işgal planları yapmakta olduğunu gündeme getirmiş.

SUDAN ORDUSU GÜNEY'DE

Gazete haberinde ordu sözcüsünün Hiclic'in bir operasyon sahası olmayıp petrol yatağı olma özelliğine dikkat çektiğini, Sudan ordusunun Hiclic'e doğru ilerleyerek Güney Sudan planlarını bozduğunu ifade ettiğini aktarıyor. Haberde Sudan ordusunun herhangi bir isyancı grup veya Güney Sudan birliklerinin sızmasını engelleme amaçlı olarak Darfur ve Kordofan vilayetlerinin Güney Sudan sınırlarını kontrol altına aldığı bilgisi veriliyor. İngiltere'de Arapça olarak yayınlanan Elkuds ul Arabî gazetesi de 12 Nisan tarihli nüshasında sürmanşetinden iki Sudan arasındaki çatışmayı "Petrol zengini bölge üzerine anlaşmazlık Sudan'ın iki devletini yeni bir savaşın eşiğine getirdi" sürmanşeti ile gündeme getiriyor.

Haberin spotunda "Bölgede çatışmalar sürerken, askeri yığınaklar ve genel seferberlik çağrıları yapılıyor" bilgisi aktarılıyor.

Haberde Kuzey için ekonomik önemi olan petrol bölgesinin Güney tarafından işgal edilmesi sonrasında Sudan'ın Çarşamba günü yaptığı açıklamada Güney Sudan aleyhine askeri yığınak yapacağı ve Cuba ile müzakereleri durdurduğunu ilan ettiği detayı veriliyor.

AFRİKA BİRLİĞİ ATEŞKES İSTEDİ

Gazete Sudan hükümetinin Güney Sudan'ı suçlamakla birlikte kendisinin de iki ülke arasındaki 1800 km uzunluğundaki sınırın Güneyindeki bir köyü bombalaması dolayısıyla Afrika Birliğinin iki ülke arasında önceki iç savaşlar gibi tam kapsamlı bir savaşa dönüşme tehdidi taşıyan çatışmaların durdurulması çağrısı yaptığına işaret ediyor. Bölünme öncesinde Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Sudan, sahip olduğu tabi kaynakları dolayısıyla hala rahat bırakılacak gibi gözükmüyor.




12 years ago