|

Plana karşı karşı plan

ABD'nin Irak'a yönelik kaos senaryosuna karşı Erbil ve Ankara birlikte hareket ediyor. 30 Nisan'daki seçimlerin yol açacağı ayrışma ve IŞİD saldırılarının ülkeyi Suriyeleştireceğine inanan Kürt yönetimi, seçimden sonra oluşacak yeni tabloyu Ankara'da Başbakan Erdoğan ile değerlendirmeye aldı.

Çetiner Çetin
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 00:11 - 25/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Plana karşı karşı plan
Plana karşı karşı plan

2003'deki işgalin ilk yıllarından itibaren başlayan Irak'ın bölünmesi tartışmaları 11 yıl aradan sonra tekrar Washington'un gündemine girdi. Irak işgalinin başladığı süreçte Irak'ın üç parçaya bölünmesi gerektiğini savunan ancak bu dosyayı rafa kaldıran ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bölünme dosyasını yeniden gündemine aldığı kaydedildi. Biden tarafından kapalı kapılar ardından tartışmaya açılan projeye göre seçimler sonrası terörist saldırılar nedeniyle Irak'ı ciddi bir karmaşa ve güvenlik sorunu beklediği için ülke üçe bölünecek. Kürt liderler ise açıklamalarında, Irak'la konfederal bir yapı kurmak istediklerini dile getirmişlerdi.

30 NİSAN HAMLESİ

30 Nisan seçimlerinin yaratacağı yeni tablonun ülkeyi kaosa sürükleyeceğinin farkında olan Kürt yönetimi, seçimlerden sonra olacak yeni tablo ve sonuçlarını Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile değerlendirmeye aldı. Ankara'nın 'seçim sonuçlarını görelim, bekleyelim. Irak'ın bütünlüğünden yanayız' telkinine karşın Bağdat ile ilişkilerin artık yürütülmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini gören Barzani yönetimi, 30 Nisan seçimlerinden çıkacak sonuçlara göre kendi kaderlerini belirleyecek seçenekleri Mayıs ayından itibaren tartışmaya açacağı öğrenildi.

Esad'ın kuklası IŞİD

Şam rejimininin, muhaliflerin içine sızmak için IŞİD mensuplarına sahte kimlik vererek Suriye'ye girmelerini sağladığı iddia ediliyor. Times gazetesi, Şam'ın Iraklı Şiilere sahte kimlik verdiği ve bunların da Suriye'ye girerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katıldığını yazdı. Beşar Esed'in 'radikal İslamcılarla savaştığı' izlenimi oluşturabilmek için gayret sarfettiğini kaydeden gazete, 'Bu, İngiltere ve müttefiklerine sorun oluşturabilir' ifadesini kullandı.

Ülkenin en kritik seçimi

30 Nisan seçimleri, dördüncü kez genel seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gidecek olan Irak'ın en kritik seçimi olacak. Zira 2005'de iki seçim ardından 2010'da üçüncü sandık sınavını veren Irak'ta ülkenin normalleşmesi beklenirken tam aksine etnik ve mezhep odaklı kavgalar daha da derinleşti. 30 Nisan seçimlerine geçmiş 3 seçimdekinden farklı olarak Kürtler bir ittifak ve koalisyonla gitmek yerine farklı strateji izleyecek. Koalisyonsuz ve ittifaksız seçimlere girmek dezavantaj olarak görünse de Kürtler, 30 Nisan seçimlerine asılmadıklarını popüler Kürt siyasetçileri aday göstermeyerek ortaya koymuş görünüyor. Bölgesel kaynaklar, Kürtlerin artık Bağdat'ta yer almak için çaba sarf etmediklerine dikkat çekiyor ve Erbil'in Bağdat'sız yeni bir modele hazırlandığını ileri sürüyor.

10 yıl önce