|

Rusya gözünü Venüs ve Jupiter'e dikti

Cihan
00:00 - 13/03/2012 Salı
Güncelleme: 18:29 - 13/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Rusya gözünü Venüs ve Jupiter'e dikti
Rusya gözünü Venüs ve Jupiter'e dikti

Rusya, Mars'ın uydusu Phobas'a gönderdiği uzay aracı başarısız olmasının ardından gözünü Ay, Venüs ve Jupiter'e dikti. Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos 2030'a kadar yeni model uzay araçları ile Ay, Venüs ve Jupiter'e seyahat planlıyor.

Kommersant gazetesinin haberine göre Roscosmos uzay araçları dahil, uzay endüstrisinin tamamını modernize edecek. Yeni stratejinin hedefi Rusya uzay endüstrisinin dünya standartlarında ilk üç ülke arasında ve öncü konumunda kalmasını sağlamak.

Hükümete bir hafta önce sunulan rapora göre Rusya, uluslar arası piyasalarda uzay endüstrisindeki payını yüzde 0,5'den yüzde 10'lara çıkaracak. Elektronik aksamı dahil Rusya 2020'ye kadar kendi uzay araçlarını ve uydularını tamamı ile kendisi üretecek. Ordunun modernizasyonu programı çerçevesinde askeri uyduların tamamı da yerli üretim uydular aracılığı ile karşılanacak.

Rusya yeni strateji çerçevesinde aya insanlı araç gönderecek, yabancı ortaklarla işbirliği yaparak Mars'a kalıcı bir araştırma merkezi kuracak.

Rusya taslak program çerçevesinde uzay çöpleri için özel çalışmalar yapmayı, dünyayı astreoid ve kuyruklu yıldızlardan korumak için de özel bir kalkan oluşturmayı planlıyor.

Programa göre finansman federal bütçe ve özel yatırımlarla desteklenecek. Rusya Devlet Başkanlığı nezdinde özel bir kurul da oluşturulması planlanan çalışmaya göre, 2015'e kadar Doğu Uzay Üssü yeni uyduların fırlatılabilmesi için hazır hale getirilecek.

Rusya geçen yıl uzaya gönderdiği üç adet Glonass uydusu ve Uluslar arası Uzay İstasyonu'na gönderilen uzay kargo gemisi başarısız olmuş, Mars'ın uydusu Phobos'a gönderilen uzay aracı da birkaç ay dünya çevresinde dolaştıktan sonra okyanusa düşmüştü. Bağımsız uzman ve resmi makamlara göre de Rusya uzay endüstrisinin acilen modernizasyona ihtiyacı var.

12 yıl önce