|

"Rusya tek bir kanıt ortaya koyamadı"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki şiddet ve katliamın sona ermesini arzuladığını gösteren "tek bir kanıt" bile ortaya koymadığını söyledi.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 21:59 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
"Rusya tek bir kanıt ortaya koyamadı"
"Rusya tek bir kanıt ortaya koyamadı"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek için sınır ötesine silah, fon ve personel transferi yaptığına yönelik net kanıtlar bulunduğunu, ayrıca Rusya'dan Ukrayna'nın içerisine topçu ateşi ve roket atışı düzenlendiğine dair de kanıtlara sahip olduklarını belirtti.

"Ruslar gerilimi yatıştırmak istediklerini söylemiş olsalar da, sergiledikleri eylemler, şiddeti ve katliamı sona erdirmeyi gerçekten arzuladıklarına dair tek bir kanıt ortaya koymuyor" diyen Kerry, ayrılıkçıların, Rus destekçilerinden gerçek anlamda baskı görmedikçe şiddete devam edeceklerini dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün bir görüşme yaptığını ve kaygılarını dile getirdiğini aktaran Kerry, ayrılıkçıların Malezya Havayolları uçağının düşürüldüğü alanda bile Ukrayna güçlerine ateş açmaya devam ettiğini ve "dehşet verici biçimde insan ahlakını umursamaz" bir tavır ortaya koyduğunu belirtti.

Kerry, "(Rusya) Devlet Başkanı Vladimir Putin, eğer isterse burada çok büyük bir fark yaratabilir. Biz ve Avrupalı ortaklarımız, eğer yapmamız gereken buysa, ilave tedbirler alacağız ve Rus ekonomisinin kilit bölümlerine yönelik daha geniş kapsamlı yaptırımlar uygulayacağız. Umarız buna gerek kalmaz ama eğer Rusya şu anki izlediği çizgiyi devam ettirirse, uluslararası toplumun önünde başka seçenek bırakmayacak" diye konuştu.

Kerry bir soru üzerine de, Rusya'ya karşı Avrupa ile birlikte ilave yaptırımlar hazırlama sürecinde olduklarını dile getirdi.

Ukrayna'nın doğusunda düşürülen yolcu uçağıyla ilgili olarak da Kerry, olayın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen soruşturma ekibinin hala olay yerine tam ve engelsiz erişiminin sağlanamadığına dikkat çekerek, Rusya'nın bu konuda da ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması gerektiğini kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin de, ABD'nin Kiev'e yönelik destek ve dayanışmasına teşekkür ederek, ülkesinin, ikili bir ateşkes anlaşması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis eden siyasi bir çözümü içerecek bir barış planını ayrılıkçılarla müzakere etmeye yönelik niyetini sürdürdüğünü söyledi.

Klimkin bir soru üzerine, Rusya'dan Ukrayna'ya yönelik ateşe yanıt olarak Ukrayna güçlerinin de Rus topraklarına ateş açtığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını kaydetti. Klimkin, "Geri ateş açmayarak, durumu tahrik etmeyerek ve uluslararası yasalar altındaki yükümlülükleimizi ihlal etmeyerek, aşırı derecede bir itidal uyguladık" dedi.

10 yıl önce