|

Rusya'dan BMGK'nın "referandum" tasarısına veto

Referandumla Kırım'ın statüsünde yapılacak değişikliklerin geçersiz olacağını vurgulayan BMGK karar tasarısını Rusya veto etti.

Aa
00:00 - 15/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:18 - 15/03/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Rusya'dan BMGK'nın "referandum" tasarısına veto
Rusya'dan BMGK'nın "referandum" tasarısına veto

BM Güvenlik Konseyi'nde, yarın Kırım'da düzenlenecek referandum ve bunun sonucu olarak Kırım'ın statüsünde yapılacak değişikliğin geçersiz olacağını vurgulayan BMGK karar tasarısı, Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul edilemedi.

Kırım'daki krizin başından beri defalarca gerçekleştirilen ve bir sonuç alınamayan BM Güvenlik Konseyi toplantılarına ilk kez bir karar tasarısı getirildi. Ancak tasarı 13 üyenin lehte oy kullanmasına karşın Rusya'nın vetosu nedeniyle kabul görmedi. Çin ise oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

ABD'nin sunduğu tasarıda, tehdit ve güç kullanma ile elde edilen toprakların hiçbir şekilde yasal olarak tanınamayacağı vurgulanarak "Ukrayna'nın uluslararası tanınmış sınırları içinde bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne bağlı kalınacağı" belirtiliyordu.

Taraflara tek yanlı hareketler ve gerginliği artırıcı söylemlerden kaçınarak diyalog ve uluslararası arabulucularla işbirliği içinde olma çağrısı yapan tasarıda Ukrayna'nın, Kırım'ın statüsüne yönelik düzenlenecek bir referandum için onay vermediği vurgulanarak, referandumun geçerliliği bulunmadığı ve Kırım'ın statüsünde yapılacak herhangi bir değişikliğe temel oluşturamayacağı ifade ediliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara da bu referandum temelinde Kırım'ın statüsünde gerçekleştirilecek hiçbir değişikliği tanımama ve tanıma anlamına gelebilecek her türlü adımdan sakınma çağrısı da yapılmıştı.

"Rusya gerçeği veto edemez"

Tasarıyla ilgili görüşlerini dile getiren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Rusya'nın tasarıyı veto edebileceğini ancak gerçeği veto etmesinin mümkün olmadığını" söyledi.

BMGK tasarısının Rusya'yı uluslararası toplumdan daha fazla izole edeceğini ifade eden Power, tasarının ayrıca uluslararası toplumun demokratik ve bağımsız Ukrayna'dan yana birleştiğini ortaya koyduğunu belirtti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark L. Grant de tasarıyla ilgili konuşmasında, Rusya'dan, Ukrayna ve dünyanın geri kalanıyla anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulmaktan yana karar vermesini istediklerini belirtti. Grant, Rusya'nın verdiği 'veto' kararıyla, BMGK'dan ve uluslararası toplumdan izole olduğunu ifade etti.

Ukrayna Hükümeti'ndenKırım yönetimine diyalog çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın referandumun geçersiz sayılması ve onun sonuçlarının uluslararası toplum tarafından tanınmaması koşuluylaKırım yöneticileriyle, bölgedeki sorunun barışçıl yolla çözülmesine ilişkin diyaloğa açık olduğu belirtildi.

Kırım'da yapılması planlanan referandumla ilgili açıklamada, bunun dışındaki herhangi bir tutumun Ukrayna'ya karşı "düşmanca bir tutum ve onun içişlerine dışarıdan açıkça karışma" olarak kabul edileceği ve bunun uluslararası hukuk normlarına ve devleti ayakta tutan değerlere aykırı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasını, ülkedeki barış ve istikrarın sağlanmasını ve Kırım'daki durumun daha da tırmandırılmamasını gerçekten isteyen uluslararası kamuoyunun tüm çabalarını, Ukrayna Hükümeti ile Kırım yöneticileri arasındaki diyaloğun başlatılması ve sorunun barışçıl yolla çözülmesine yönlendirmesi çağrısında bulunulurken, 'Ukrayna tarafının böyle bir diyaloğa tamamen açık olduğu' vurgulandı.

G8 ülkelerinin zirve planladığı iddia edildi

Alman Spiegel dergisi, G8'e üye olan ülkelerin Rusya olmadan bir zirve düzenleme hazırlığı içinde olduklarını iddia etti.

Derginin internet sayfası "G8, Rusya'nın atılmasını hazırlıyor" başlığıyla verdiği haberde, İngiliz hükümetinin G8 Zirvesi'nin düzenlenmesi için alternatif yer olarak Londra'yı önerdiği belirtildi.

Alman hükümet çevrelerine dayandırılan haberde, İngiltere'nin bu teklifi G8'e üye olan Rusya dışındaki diğer ülkeler ABD, Almanya, Japonya, Kanada, İtalya ve Fransa tarafından ilgiyle karşılandığı kaydedildi.

G8 Zirvesi'nin aslında Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenmesinin ön görüldüğüne işaret edilen haberde, Rusya'nın Kırım'daki krizden dolayı G8 üyesi olma statüsünü de kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

10 yıl önce