|

Rusya'ya meteor düştü

Ural Dağları'ndaki Chelyabinsk kenti semalarında infilak eden meteor büyük korku yarattı. Gökyüzünden ışık demeti halinde düşen meteor, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 400 kişinin yaralanmasına neden oldu.

YENİSAFAK.COM.TR / Reuters / AA / Reuters
00:00 - 15/02/2013 Cuma
Güncelleme: 10:14 - 15/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Rusya'ya meteor düştü
Rusya'ya meteor düştü

DA 14 adlı bir asteroidin bugün Dünya'ya çok yakından geçeceğini açıklamaları ardından bilimadamları dikkatlerini bu asteroide yönlendirdi. Ancak günün en dikkat çekiç görüntüleri Rusya semalarından geldi.

Başkent Moskova'nın 500 km. doğusundaki Ural Dağları bölgesinde bulunan Chelyabinsk kentine bir meteor düştü. Yerin 10 bin metre üzerinde infilak eden meteor arkasında uzun bir toz bulutu bıraktı. Meteorun düşüşü bölge sakinleri tarafından kaydedilirken, 10 bin metre yükseklikte gerçekleşen patlama sonrasında şehirdeki camların kırıldığı belirtildi.

Rusya'nın Ural bölgesine meteor düştü. Gökyüzünden ışık demeti halinde düşen meteor, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 400 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Rusya'nın Çelyabinsk şehrinin 80 kilometre yakınında bulunan bir yerleşim merkezine düşen meteor büyük bir gürültüyle patladı. Patlama yüzünden birçok ev ve binanın camları kırılırken, olayın ardından bölge Acil Kurtarma Ekipleri tarafından kısmen tahliye edildi.

NÜKLEER SANTRALLER ETKİLENMEDİ

Inter-RAO Eneji şirketi bölgede bulunan Yujnouralskaya santralinin pencerelerinin kırıldığını, ancak fonksiyonlarının sürüdüğünü kaydetti. Rusya nükleer enerji ajansı Rosatom bölgede bulunan santrallerinin küçük çaplı etkilendiğini, çalışmaların ise zarar görmeden devam ettiği açıkladı. Bölgede radyasyon seviyesinde de herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Meteorun etkili olduğu bölgelerde 20 bin üzerinde acil durum bakanlığı görevlileri çalışmalara başladı.

TEK PARÇA METEOR YANARAK PARÇALANDI

Rusya semalarında etkili olan meteorun tek parça mı, yoksa çok sayıda küçük parça meteor mu olduğu ile ilgili incelemeler sürüyor. Rusya Acil Durum Bakanlığı Basın Sözcüsü Yelena Smirnih, ''Farklı veriler gösteriyor ki tek parça meteor dünya atmosferine girdiğinde parçalandı ve küçük parçalar halinde düştü.'' dedi.

MEDVEDEV: SADECE EKONOMİ DEĞİL, DÜNYAMIZ DA KORUMASIZ

Krasnoyarsk bölgesinde düzenlenen ekonomik forumda konuşan Medvedev, meteor yağmurunun forumun sembolü olduğunu ifade etti. Medvedev, ''Ümit ediyorum ki çok büyük zararları olmaz. Ancak bu gösteriyor ki, sadece ekonomi değil, dünyamız da korumasız.'' dedi.


ÜÇÜ AĞIR 400 KİŞİ YARALANDI

Rusya İçişleri Bakanlığı Ria novostiye yaptığı açıklamada yaklaşık 400 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu belirtilen açıklamada, Rusya'nın 6 faklı şehrinin olaydan kısmen zarar gördüğü ifade edildi. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Rusya Acil Durum Bakanlığı, bölgeye 20 bin kurtarma görevlisinin gönderildiğini açıkladı. Ayrıca, üç kurtarma uçağının da olası hasar bölgelerine yönlendirildiği bilgisi verildi. Bölgede bulunan tüm okullar kapatılırken, yeni bir meteor düşmesi ihtimaline karşılık bölgede acil durum sinyali verildi.

Meteorun düşüşünü izleyen vatandaşların bazıları olayı görüntülemeyi de başardı. Görüntülerde meteorun gökyüzünde patlama anı, şehre yaklaşması gibi nefes kesen kareler bulunuyor. Bir güvenlik kamerasına ise meteorun patlaması esnasında şehir üzerinde oluşturduğu ışık değişimi yansıdı.

Meteorun infilak etmesi öncesinde çevre kentlerden pek çok kişi de yetkilileri arayarak UFO ihbarı yaptı.

11 yıl önce