|

Şafak vakti çölde bir yere gömüldü

Muammer Kaddafi'nin cesediyle günlerdir 'hatıra' fotoğrafları çektiren Libyalılar, devrik liderin cesedini sonunda defnetti. Kaddafi'nin ve oğlunun cesedinin şafak vakti çölde bilinmeyen bir yere gömüldüğü belirtildi

Dış Haberler
00:00 - 26/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 03:51 - 26/10/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Şafak vakti çölde  bir yere gömüldü
Şafak vakti çölde bir yere gömüldü

42 yıllık iktidarı kanlı bir şekilde sona eren Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin günlerdir sergilenen cesedi sonunda toprağa verildi. Kaddafi'nin cenazesinin dün şafak vakti çölde kimsenin bilmediği bir yere gömüldüğü belirtildi. Afrika pazarındaki Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre; Kaddafi, oğlu Mutassım ve Savunma Bakanı Ebubekir Yunus Cebr'in naaşları, tutuldukları soğuk hava deposundan ambulanslarla gönderildi. UGK yetkilileri, naaşlar ambulanslara konulurken Kaddafi'nin hiçbir yakınının naaşların başında olmadığını söyledi.

“TÜRBE OLUR DİYE”

Yerel askeri güçlerin sözcüsü, üç kişinin, mezarın saldırıya uğrama ihtimalini engellemek ve Kaddafi destekçileri için bir türbe haline gelmemesi için çölde gizli bir yere gömüleceğini ifade etti.

Kaddafi geçen perşembe günü doğum yeri olan Sirte'den kaçarken yakalanmış, ancak daha sonra öldürülmüştü. Cenaze, birkaç gündür Misrata'daki bir soğuk hava deposunda tutuluyordu. Cesedin bozulmaya başlamasıyla dün yetkililer soğuk hava deposunu ziyarete kapatma kararı almıştı.

“SEVİLİYOR SANMIŞTI”

Öte yandan Kaddafi ile birlikte yakalanan ve şu anda UGK güçlerinin elinde bulunan Libya Devrim Muhafızları'nın başındaki isim olan Mansur Dav, Kaddafi'nin bu süre zarfında daha çok okuyarak ve yazarak vakit geçirdiğini, hatta kömür sobası üzerinde her gün kendi çayını demlediğini söyledi.

Dav, “Kaddafi stresliydi. Gerçekten çok kızgındı. Onun için çok üzülüyorum. Trablus'un işgal edildiğini söylememize rağmen, Libya halkının hala kendisini sevdiğini düşünüyordu” dedi. Bu arada BM ve Uluslararası AF Örgütü'nün ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kaddafi'nin ölümünün ve Kaddafi'ye bağlı 53 askerin toplu şekilde infaz edil-mesinin soruşturulmasını istedi.



12 yıl önce