|

Sayın Peres, siz öldürmeyi iyi bilirsiniz

Erdoğan, Davos'taki Gazze oturumunda konuşulmasına müsaade edilmeyince forumu terk etti, "Beni 12 dakika konuşturuyorsunuz, Peres 25 dakika konuştu. Benim için Davos bitmiştir" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 29/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 20:31 - 29/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Sayın Peres, siz öldürmeyi iyi bilirsiniz
Sayın Peres, siz öldürmeyi iyi bilirsiniz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'taki Gazze oturumunda konuşulmasına müsaade edilmeyince forumu terk etti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında gerçekleştirilen “Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli” oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in eleştirilerini yanıtlarken panel yöneticisinin sürenin bittiğini gerekçe göstererek konuşmasını kesmesi üzerine bundan sonra Davos toplantılarına katılmayacağını açıklayarak salondan ayrıldı.


Erdoğan, "Beni 12 dakika konuşturuyorsunuz, Peres 25 dakika konuştu. Benim için Davos bitmiştir" dedi. Erdoğan, Peres'e, "Sesin yüksek çıkıyor. Suçluluk psikolojisinden olmalı. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" dedi.


Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen “Gazze Orta Doğu İçin Model” oturumuna katılan Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında gerginlik yaşandı. Başbakan Erdoğan, oturumun son konuşmacısı Peres'in “sert” sözlerinin ardından, oturum yöneticisinden, İngilizce konuşarak “bir dakika” süre istedi.


Panel yöneticisinin söz hakkı vermek istememesine karşılık, Erdoğan, Perez'e dönerek, şöyle konuştu:


“Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum.


Ülkenizde başbakanlık yapmış 2 kişinin bana çok önemli lafları vardır. Filistin'e, tankların üstünde girdiği zaman, 'kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız var. Tankların üzerine çıkıp da 'Filistin'e girince mutlu oluyorum' diyen başbakanlarınız var. Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsimini de veririm, belki merak edenleriniz vardır.”


Peres'in konuşmasının salonda alkışlanmasıyla ilgili olarak da Erdoğan, “Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur” dedi. Başbakan Erdoğan'ın, “Sadece size, iki söz söyleyeceğim...” sözleri üzerine, oturum yöneticisi, araya girdi.


Erdoğan, “sözümü kesmeyin” diyerek, “Tevrat'ın 6. maddesi der ki 'öldürmeyeceksin. Burada öldürme var. Bu da çok enteresan” diyerek sözlerini sürdürdü.


Biri Oxford Üniversitesinde profesör iki İsrail vatandaşının, İsrail'i eleştiren açıklamalarını da elindeki notlardan okuyan Başbakan Erdoğan, oturum yöneticisine de dönerek, “Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum. Olmaz.” dedi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra salondan ayrıldı.


"BM BİNALARI BİLE VURULDU"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail saldırılarında Birleşmiş Milletler'in binalarının da vurulduğunu ifade ederek, "İnsanlık bunu seyretti ancak aynı insanlık Gürcistan'ı böyle izlemedi" dedi. Erdoğan; Ortadoğu barışının, dünya barışı demek olduğunu belirterek, barış için İsrail'in Hamas ile masaya oturması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları çerçevesinde "Gazze" konulu oturumda bir konuşma yaptı. İsrail-Filistin barışı için Türk hükümetinin aracı olarak önemli bir görev üstlendiğini söyleyen Erdoğan, 'barış süreci için neler yapmalıyız' sorusunun sorulması gerektiğini belirterek, "Ne yapılması gerektiğine dair, ne yapılacağından önce durum tespiti yapılmalı. Ben tespite 40 yıl önceden başlamıyorum. Haziran 2008 sürecine baktığımızda sözlü ateşkes ortada ve bu süreçte herhangi bir sıkıntı yoktu. 6 aylık bu sözlü anlaşma bitince roket atışı vesaire olmadı. İsrail ambargo, ablukayı kaldırmadı ama. Gazze, Filistin adeta açık bir hapishanedir. 1 sandık domates sokmak isteseniz İsrail'den izin almalısınız. Ben bir başbakan olarak yarım saat eşimle birlikte kapıda bekletildim. Bunu neyle izah edeceğiz" diye konuştu.


"HASTANELERDE ELEKTRİK YOK"

Olayın başka boyutları da olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Madem bu füzeler atıldı, herhangi bir ölüm var mı? Yanıt Olmert'ten; 'Hayır, yok'. Bu 6 ay sonunda 28 Gazzeli, Filistinli öldürüldü. Hastanelerde elektrik yok" dedi.

Anti-semitizmi insanlık suçu olarak gördüklerini ifade eden Erdoğan, İslamafobia'yı da insanlık suçu olarak gören bir başbakan olduğunu söyledi ve olaya insanlık açısından bakılması gereketiğini, bu açıdan bakıldığında Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle bir insanlık dramı yaşandığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, barış için acilen Gazze'ya açılan kapıların açılması ve bölgeye insani yardımların ulaşması gerektiğini belirtti.


"İSRAİL HEYETİ BANA, HAMASLI VEKİLLERİ BIRAKIRSAK ABBAS KRİZ GEÇİRİR DEDİ"

Türkiye'de İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile yaptığı görüşmeleri hatırlatan Erdoğan, "Sayın Olmert'e şunu söyledim; 'şu anda Hamas'ın elinde esir bulunan askeri kurtarabiliriz'. 'Reform ve Değişim Partisi Filistin'de seçimleri kazandı. Meclis başkanı, bakanları, milletvekilleri sizin elinizde esir. Abbas'a gösterdiğiniz jesti gösterin ve bunları serbest bırakın'. 'Biz bunları serbest bırakırsak, Abbas kriz geçirir' dedi Olmert. 'Çocukları bırakın peki' dedik. Çocuk, kadın bin 200'ü aşkın sivil öldürüldü. 5 bini aşkın yaralı var. Orantısız güç kullanıldı. İsrail'in sahip olduğu silahların zerresi Filistin'de var mı? Biliyorum ki yok. Birleşmiş Milletler'in binaları bile vuruldu. İnsanlık seyretti ancak aynı insanlık Gürcistan'ı böyle izlemedi. Ban-Ki Moon'un söylediği rakamlarla durum düzelmez. Alt yapı, üst yapı mahvoldu. Gazze'de sadece Hamas bulunmuyor ki, sivil halk da oturuyor. Ve şimdi İsrail tek taraflı ateşkes ilan etti. Ablukaların kaldırılması, İsrail bunu yapacak mı? Eğer Cenevre Sözleşmesi'ni kabul ediyorsak, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni kabul ediyorsak önce bu kapıların açılması lazım. Diğer adım silah girmesin. Tünellerin ucu Mısır ise, Mısır üstüne düşeni yapsın ve sokmasın silah. Bir başka konu o da uzlaşma; El Fetih-Hamas arasındaki süreci hızlandırmak. Olmert'e dedim. Tek taraflı davranıyorsunuz, sadece El Fetih'i alıyorsunuz; Hamas da var ve bu seçim kazanmış bir parti. Birleşmiş Milletler umarım ağırlığını koyar ya da Obama kimsesizlerin kimi olsun, sessizliğin sesi olsun" diye konuştu.


"DÜNYA BARIŞI İÇİN ORTADOĞU'DA BARIŞ ŞART"

Sürecin yeniden ele alınması gerektiğini belirten Erdoğan, İsrail'in seçimi kazanmış olan Hamas ile mutlaka masaya oturması gerektiğini de kaydederek, "Yoksa bu danışıklı dövüş devam eder. Türkiye'ye görev düşüyorsa, ne gerekiyorsa yaparız. Dünya barışı için Ortadoğu barışı şart" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını katılımcılara teşekkür ederek bitirdi.

15 yıl önce