|

"Suç ve Ceza"yı okuyor

Snowden'in avukatı Kuçerena "Snowden Rus kültürünü öğrenmek ve Rusya'da iş bulmak istiyor. Snowden Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" romanını okuyor" dedi.

Aa
00:00 - 24/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:15 - 24/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
"Suç ve Ceza"yı okuyor
"Suç ve Ceza"yı okuyor

Rusya Toplum Meclisi Komisyon Başkanı ve avukat Anatoliy Kuçerena, Edward Snowden'in Rus kültürünü öğrenmek ve Rusya'da kalarak iş bulmak istediğini söyledi.

Avukatı Kuçerena, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve halen başkent Moskova'nın Şeremetyevo Havaalanı'nda bulunan Edward Snowden'in, Federal Göçmen Bürosu tarafından verilmesi gereken belgeyi henüz almadığını belirterek, "Sorun henüz çözülmedi. Snowden'in durumu alışılagelmiş başvurulardan farklı. Kimse Edward'ın başvurusunu reddetmemiş. Bürokratik süreç devam ediyor" dedi.

Belgenin ne zaman verilebileceği konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Kuçerena, başvuru sürecinde, önce müracaat yapıldığını, daha sonra Snowden'in, Rusya sınırları içerisinde hareket etmesini sağlayacak müracaat yaptığına ilişkin belgenin alınması gerektiğini ve 3 ay içerisinde de geçici sığınma verilip verilmeyeceğine ilişkin kararın açıklanması gerektiğini bildirdi.

Snowden'in Rusya topraklarına giriş yaptıktan sonraki planlarını da açıklayan Kuçerena, "Snowden Rusya'da kalmak, iş bulmak, imkan buldukça gezmek ve Rus kültürünü tanımak istiyor. Snowden'a İngiliz dilinde yayımlanan Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" romanıyla Çehov'un kitabını getirdim" diye konuştu. Kuçerena ayrıca, Snowden'in, kendisini telefonla araması ve görüşme talebinde bulunması üzerine ziyaret ettiğini ve olup bitenler hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Rus Ria Novosti ajansı, Şeremetyevo Havaalanı'nın transit yolcu bölümünde bulunan Snowden'ın, havaalanındaki sınır gümrük kontrol geçişinden Rusya sınırlarına dahil olmasını sağlayacak belgenin Göçmen Bürosu tarafından kendisine iletildiğini duyurmuştu.

ABD'nin "casuslukla" suçladığı Snowden, 23 Haziran'da Rus havayolu şirketi Aeroflot'a ait uçakla bir süre kaldığı Hong Kong'dan ayrılarak Şeremetyevo Havaalanı'na inmiş ve Rusya gümrük kapısından geçmeyerek havaalanının transit yolcu bölümünde kalmıştı.


11 yıl önce