|

Süper Salı öncesi son durum

Amerika'da partilerin aday adaylarını belirleyecek önseçim süresince Florida önseçiminin de geride kalmasıyla, her iki partide de gözler Süper Salı'ya çevrildi.

Cihan
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 14:13 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Süper Salı öncesi son durum
Süper Salı öncesi son durum

Demokratlar Süper Salı'ya her ne kadar kayda değer üç aday ile girecek olsalar da, yarışın Hillary Clinton ve Barack Obama arasında geçeceği konusunda tüm siyasi analistler hemfikir. John Edwards ise, kayda değer sayıda delege kazanarak, 5 Şubat'tan kampanyasını sağ olarak çıkarmayı hedefliyor.

Bazı yorumculara göre yarışı kazanamayacağının bilincinde olan Edwards'ın asıl hedefi, "mümkün olduğunca çok delege kazanarak, başkan yardımcılığı konusunda pazarlık gücü oluşturmak". Birer "caucus" ve birer "primary" kazanarak Süper Salı'ya başa baş giren Clinton ve Obama, öncelikle delege sayısı fazla eyaletlere ağırlık veriyor.

Ocak ayı başına kadar yapılan anketler, delege sayısı en fazla 10 eyaletin 8'inde, Hillary Clinton rakibinin çok önünde. Ancak, Obama'nın Iowa ve South Carolina zaferleri, New Hampshire'daki yüksek oy oranı ve hepsinden önemlisi Kennedy ailesinin desteğini alması, Clinton'ın kendini oldukça rahat hissettiği New York, Connecticut, Arkansas ve California gibi eyaletlerde bile kendini baskı altında hissetmesine yol açıyor.

New York, Hillary Clinton'ın 2006 yılında oldukça yüksek bir oy oranıyla yeniden Senatör seçildiği eyalet. Arkansas, kocasının 10 yıl boyunca yüksek halk desteğiyle valilik yaptığı yer. California ise, Bill Clinton'ın oldukça popüler olduğu ve Hillary Clinton'ı çok seven Hispanik popülasyonun yaşadığı bir eyalet. Bazı yorumcular, California'da, öteden beri siyahlarla Hispanikler arasında yaşanan gerilim ve çekişmelerin Obama için dezavantaj olacağını savunuyor.

South Carolina'daki yüksek oy desteği, Obama'nın kampanyasında siyahların çoğunlukta olduğu Demokrat tabanın yaşadığı Georgia, Alabama, Tennessee gibi eyaletler için yüksek beklenti oluşturdu. Ancak, Hillary Clinton da, South Carolina seçiminin hemen ertesinde program dışı olarak bu eyaletlerin bazı şehirlerine giderek, siyah oyları gözden çıkarmadığının ve bu eyaletlerde güçlü şekilde yarışacağının mesajını verdi.

"Caucus"ları kendileri için daha avantajlı olduğunu savunan Obama'nın kampanyası, aralarında Minnesota, Colorado ve Kansas'ın da olduğu 7 eyalette yapılacak 'Caucus'lardan da iyi sonuçlar alacaklarını düşünüyor. Kansas, Obama'nın annesinin memleketi. New Jersey'den tam emin olmayan Clintonların 1 haftalık süre içinde New Jersey'e de özel yer ayıracağı tahmin ediliyor.

DEMOKRAT PARTİ'DE 'SÜPER SALI' EYALETLERİ

EyaletSeçim yöntemidelege sayısı

Alabamaprimary52

Alaskacaucus13

Arizonaprimary56

Arkansasprimary35

Californiaprimary370

Colorado caucus55

Connecticutprimary48

Delewareprimary15

Georgiaprimary87

Idahocaucus18

Illinoisprimary153

Kansascaucus32

Massachuusettsprimary93

Minnesotacaucus72

Missouriprimary72

New Jerseyprimary107

New Mexicocaucus26

New Yorkprimary232

North Dakotacaucus13

Oklahomaprimary38

Tennesseeprimary68

Utahprimary23

Yurtdışıprimary11

16 yıl önce