|

Şura Meclisi milletvekillerinden destek çağrısı

Mısır'da feshedilen Şura Meclisi milletvekilleri, dünya parlamentolarına "askeri darbe" karşısında Mısır halkına destek çağrısında bulundu.

Aa
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:14 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Şura Meclisi milletvekillerinden destek çağrısı
Şura Meclisi milletvekillerinden destek çağrısı

Milletvekilleri, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerinin eylemlerini sürdürdükleri Rabiatul Adeviyye meydanında basın toplantısı düzenledikten sonra yaptıkları yazılı açıklamada, Şura Meclisi'nin meydanda olacağı, darbeye karşı koymak ve Mursi'nin yönetime dönmesi sağlamak üzere tavsiyelerde bulunup kararlar alacağı belirtildi.

"Demokrasiye vurulan darbe sebebiyle tüm dünya parlamentolarına Mısır halkına yardım etmeleri" yönünde çağrı yapılan açıklamada, "Mısır anayasası hala geçerliliğini koruyor. Halkın onay verdiği bir anayasa, askeri konsey tarafından askıya alınamaz" ifadeleri yer aldı.

Feshedilen Şura Meclisi Başkanı Ahmed Fehmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Krizden ancak anayasal meşruiyete dönerek çıkabiliriz. Daha sonra diyalog masasına oturulur. İşte o zaman erken seçimleri gündeme getirmede bir beis yoktur" dedi.

Vasat Partisi'nden Tarık el-Malat, Mursi'ye destek vermek için bugün gösteri düzenleyenlerin herhangi bir grup şeklinde değerlendirilemeyeceğini, eylemcilerin 25 Ocak Devrimi'ni yapan halktan oluştuğunu söyledi.

Hürriyet ve Adalet Partisi, Vasat Partisi, İnşa ve Kalkınma Partisi'nden 50 milletvekilinin hazır bulunduğu basın toplantısına Ahmed Mahrus dışında Nur Partisi milletvekilleri katılmadı.

Bu arada hükümeti kurmakla görevlendirilen Hazım Biblavi, hükümet kurma çalışmalarını en geç salı ya da çarşamba günü tamamlayıp yeni kabineyi açıklayacağını söyledi.

Mısır'daki olaylarda 149 kişi öldü

Mısır'da gösterilerin başladığı 30 Haziran'dan itibaren meydana gelen olaylarda 149 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı ve hastane kaynaklarının verilerinden derlediği bilgilere göre, meydana gelen olaylarda149 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Ölü ve yaralıların en fazla olduğu kent başkent Kahire oldu.

Gösterilerde 1"i asker 85 kişinin öldüğü Kahire birinci sırada yer alırken, İskenderi'yede 18, Sina Yarımadası'nda 12 kişi yaşamını yitirdi. 149 kişiden geriye kalan 34 kişi ise ülkenin diğer şehirlerinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybetti.

11 yıl önce
default-profile-img