|

Suriye Dışişleri bakanından ilginç açıklamalar

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'yi suçlayıcı açıklamalar yaptı.

Ajanslar
00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 13:09 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Suriye Dışişleri bakanından ilginç açıklamalar
Suriye Dışişleri bakanından ilginç açıklamalar

Muallim, 'Türkiye, muhalifleri silahlandırıyor ve barındırıyor, bu sebeple Türkiye şu an yaşadığımız sorunun bir parçası. Annan planına bağlılığını açıklamalı,' dedi.


Muallim: 'Ateşkes, uluslararası gözlemcilerin sevkiyle eşzamanlı olmalı'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'ye Rus gözlemci göndermeyi kabul ettiklerini belirterek, bölgeye uluslararası gözlemcilerin ivedi bir şekilde gönderilmesi gerektiğini söyledi.


Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, BM Genel Sekreterliği'nin talebi üzerine, Golan Tepeleri'nde bulunan görevlilerinin arasından bazı gözlemcileri Suriye'ye gönderme konusunda anlaştıklarını belirterek, muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelere de muhalefeti ateşkes anlaşmasına uyması için ikna etmesi çağrısında bulundu.


Suriye yönetimini, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planını uygulaması konusunda ağır davranmakla suçlayan Lavrov, 'Suriye hükümeti barış planını uygulama konusunda daha aktif ve daha kararlı olabilirdi' dedi.


-'Davutoğlu ile telefon görüşmesi'-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Lavrov, 'Bir kez daha muhalefete ve muhalefet üzerinde ve özellikle silahlı muhalefet üzerinde etkisi olan tüm devletlere, bu güçlerini acil bir ateşkes için kullanmaları çağrısında bulunuyoruz. Dün Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığım telefon görüşmesinde de söylediğim buydu. Yarın Washington'da yapılacak Sekizler dışişleri bakanlarıyla görüşmede de bunu anlatmayı düşünüyorum' diye konuştu.


Lavrov, Suriye hükümetiyle düzenli bir şekilde her gün görüştüklerini belirterek, 'Bu sürece dahil olan herkesin herhangi bir art niyet taşımaksızın Suriye halkının çıkarları için çalışacağını ümit ederiz' ifadesini kullandı.


Suriye'de hayatını kaybeden gazeteciler için başsağlığı dileyen ve gazetecilere yönelik tehditlerin önlenmesi konusunu Muallim ile görüşmesinde gündeme getirdiğini söyleyen Lavrov, 'Suriye'de yabancı gazetecilerin bazen hayatları pahasına yaptıkları işi son derece önemli buluyoruz' dedi.


-'Ateşkes gözlemcilerin sevkiyle eşzamanlı olmalı'-

Muallim de bunun üzerine yaptığı açıklamada, askerlerin bazı kentlerden çekildiğini ve 28 yabancı basın kuruluşunun ülkede çalışmasına izin verdiklerini belirterek, 'Annan Planı'nın alındığı 25 Mart'tan beri 28 uluslararası ve Arap televizyon kanalına Suriye'de çalışma izni verildi. Bunların arasında Rus gazeteciler de bulunuyor' diye konuştu.


Hükümetin bazı kent merkezlerindeki askeri güçlerini çektiğini belirten Muallim, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes planının uluslararası gözlemci grubunun sevkiyle eşzamanlı başlaması gerektiğini söyledi.


12 yıl önce