|

Suriye'den 'kimyasal' incelemeye izin yok

BM'nin Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını incelemekle görevlendirdiği heyet ülkeye giremedi.

Aa
00:00 - 26/04/2013 Cuma
Güncelleme: 12:09 - 26/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Suriye'den 'kimyasal' incelemeye izin yok
Suriye'den 'kimyasal' incelemeye izin yok

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını incelemekle görevlendirdiği heyetin başkanı İsveçli Profesör Ake Sellström New York'a dönüyor.

Sellström, yaptığı açıklamada, Suriye'ye giremediklerini ve şu anda New York'a dönmek üzere olduklarını söyledi.

Gelecek hafta New York'ta bulunacaklarını belirten Sellström, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialarla ilgili inceleme yapmak için görüşmelerin en üst seviyede devam ettiğini açıkladı.

Suriye rejimi, geçen ay BM Genel Sekreterliği'ne başvurarak, muhaliflerin kimyasal silah kullandığını öne sürmüş ve BM'den bu olayı soruşturmasını istemişti. Bu iddianın ardından muhalifler de rejimin iki ayrı bölgede kimyasal silah kullandığını iddia etmiş, İngiltere ve Fransa konuyu BM'ye taşımıştı.

BM Genel Sekreteri Ban da talepler üzerine İsveçli Profesör Sellström başkanlığında bir heyeti iddiaları araştırmakla görevlendirmişti. Teknik hazırlıkları tamamlayan ekip, bir süre Güney Kıbrıs'ta Suriye'nin inceleme izni vermesini beklemişti.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da yaptığı açıklamada, ABD istihbaratının, Suriye yönetiminin 2 yıldır süren çatışmalarda kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığını söyledi.

11 yıl önce