|

Tacikistan'dan komşulara gözdağı

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, su için rekabetin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Aa
00:00 - 20/08/2013 Salı
Güncelleme: 19:43 - 20/08/2013 Salı
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Duşanbe'de başlayan ve BM ile Tacikistan hükümeti tarafından organize edilen Uluslararası Su Konferansı'nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, dünyada suya olan talebin çok hızlı arttığını ve bunun ekonominin sektörleri arasında ciddi gerilimlere yol açtığını kaydederek, su kaynakları için artan rekabetin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Bölgedeki nüfusun ve suya olan ihtiyacın artmasının Orta Asya için yeni ve geniş kapsamlı tedbirler almayı gerektirdiğini kaydeden Rahman, 20. yüzyılın başında 2,2 milyon hektar olan Orta Asya'daki sulanan arazinin, günümüze gelindiğinde 9 milyon hektara, bölge nüfusunun ise 1956 yılındaki 20 milyondan 2010 yılına gelindiğinde 63 milyona ulaştığını hatırlattı.

Rahman, su konusundaki işbirliğinin iyi bir sisteme oturtulmasının, kalkınma için iyi bir katalizatör olabileceğini, aksi halde bunun, ortak su kaynaklarını paylaşan tüm ülkelerin sosyoekonomik durumunu olumsuz etkileyerek, ciddi riskler ve kayıplara yol açacağına dikkati çekti.

Rahman, ayrıca dünyanın birçok bölgesinde, sınır aşan su kaynakları konusundaki işbirliği kapasitesinin pekiştirilmesinin, bu ülkelerin uyumlu ve ortak kalkınmasına yardımcı olduğunu ifade etti.


11 yıl önce