|

Türk esirlerin fotoğrafları Rusya'da ortaya çıktı

Halk dilinde '93 Harbi' olarak bilinen, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında esir düşen Türk askerlerinin resimleri Rusya'da bir müzede ortaya çıktı.

Cihan
00:00 - 8/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 10:23 - 8/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk esirlerin fotoğrafları Rusya'da ortaya çıktı
Türk esirlerin fotoğrafları Rusya'da ortaya çıktı

Birçoğunun kim tarafından çekildiği bilinmeyen bu fotoğraflar, St. Petersburg Savaş müzesinde sergileniyor. Fotoğraflardan birinde, yaralı Türk askerleri başları sargılı bir şekilde Bulgar askerlerinin ortasında yere oturmuş olarak görülürken; başka bir fotoğrafta 8 esir Türk subayı bir arada duruyor.

Başka bir karede ise esir Osmanlı askerine eşlik eden Bulgar askerinin, kıyafeti ve görünüşüyle Osmanlı askerine tıpatıp benzemesi dikkat çekiyor.

Balkanlar'da devam eden savaş sırasında çekilen bir fotoğraf ise o anı günümüze taşıyor. Bulgaristan'ın başkenti Sofya yakınlarındaki Arap konak geçidinde çekilen fotoğrafta, Bulgar askerlerinin Osmanlı cephesini gözetlemeleri ve top atışları sebebiyle ortalığın duman içinde olduğu görülüyor.

Sergide, savaş yüzünden evlerini terk eden Türk göçmenlerin resimleri de yer alıyor. Bunlardan birinde Anadolu'ya doğru göç eden bir grubun, çeşme başında dinlenirken görüntülenmiş. Ayrıca bir Rus askerinin Edirne'deki tarihi Selimiye Camii'nin karşısında otururken uzaktan çekilmiş bir resmi ve Çanakkale'de bir top mevzisinde çekilmiş Osmanlı askerlerinin resimleri de sergide bulunuyor.

Türk esirlere ait fotoğraflar ise Bulgar sanatçı ve fotoğrafçı İvo Hacimişev tarafından toplanmış.

1877-78 yılları arasında devam eden Osmanlı Rus savaşı Osmanlı devleti için büyük bir bozgunla sonuçlanmıştı. Savaşta Ruslara esir düşen 100 bine yakın Osmanlı esiri Rusya'nın çeşitli bölgelerine dağıtılmış; birçok esir çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetmişti. Rusya'da bir yıl süreyle kalan askerlerin çoğu, savaş sonunda yapılan anlaşmayla Osmanlı devletine iade edilmişti.


11 yıl önce