|

"Türkiye İsrail'den özür dilesin"

Mavi Marmara özrü sonrasında İsrailli vekilden ilginç talep: Türkiye de 1942'de batan Struma gemisi için özür dilesin.

yenisafak.com.tr / DIŞ HABERLER
00:00 - 2/04/2013 Salı
Güncelleme: 10:46 - 2/04/2013 Salı
Yeni Şafak
"Türkiye İsrail'den özür dilesin"
"Türkiye İsrail'den özür dilesin"

Tel Aviv yönetiminin Mavi Marmara saldırısı sonrasında dilediği özrün ardından İsrail içinde yaşanan tartışmalar sürüyor.

Tartışmalara ilginç bir yaklaşımla katılan Likud Partisi milletvekillerinden Moşe Feiglin, Türkiye'nin de 1942 yılında yaşanan Struma olayı için özür dilemesi gerektiğini ileri sürdü. Feiglin, facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, yaklaşık 800 Yuhudi'nin öldüğü olayı hatırlatarak, 'Türkler sığınmacıları ölüme terk etti. Yahudilerin özel bir yeteneği vardır, unutmazlar' diye yazdı.

Struma olayı

II. Dünya savaşı sırasında Nazilerden kaçan yaklaşık 800 Yahudi, Struma adındaki gemi ile Filistin'e ulaşmak üzere Romanya'dan yola çıkmıştı. Aralık 1941'de hareket eden geminin motoru İstanbul'a ulaşamadan açık denizde arızalandı. Nazi Almanyası, yolcuların karaya çıkarılmaması konusunda Türk hükümetine baskı yaptı. O dönemde Filistin'e Yahudigöçünü kısıtlayan İngiltere'nin de baskısı nedeniyle de ne geminin yola devam etmesine ne de yolcuların karaya çıkmasına izin verildi. Almanya ile müttefik olan Romanya gemiyi geri kabul etmemesi nedeniyle de gemi İstanbul açıklarında beklemeye başladı.

Uzun süren bekleyiş sonrasında Struma gemisi bir Sovyet denizaltısı tarafından batırıldı. Olayda, 768 yolcu ve 10 mürettebat hayatını kaybetti. Sadece David Stoliar adlı 20 yaşında bir yolcu sağ kurtuldu.


11 yıl önce