|

Ukrayna''da sıcak saatlere giriliyor

Başkent Kiev''deki gergin bekleyiş sürerken, ülkenin batı şehirlerinde geniş çaplı gösteriler başladı. Göstericiler, Bölge Valiliklerine doğru yürüyüşe geçti.

Aa
00:00 - 23/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:42 - 23/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ukrayna''da sıcak saatlere giriliyor
Ukrayna''da sıcak saatlere giriliyor

Ukrayna'nın batısındaki Ternopol, Çerkasi ve Rovno şehirlerinde toplanan göstericiler, akşam saatlerinde Bölge Valiliklerine doğru yürüyüşe geçti.

Göstericilerin Ternopol ve Rovno şehirlerindeki bölge valilikleri binalarını tamamen işgal ettikleri, Çerkasi''de ise polisle göstericiler arasında olaylar çıktığı bildirildi.

Öte yandan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet arasında başlayan görüşmeler sürerken İçişleri Bakanlığından Kiev''de yaşanan ölümlerle ilgili açıklama yapıldı. İlk açıklamada, gösteriler sırasında ateşli silahla vurularak hayatlarını kaybeden göstericilerin, Ukrayna polis envanterinde bulunmayan mermilerle öldükleri bildirildi.

İçişleri Bakanlığı Kiev Bölgesi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise Kiev''in dışında açık bir alanda ölü olarak bulunan gösterici Yuri Berbitskiy''nin aldığı yaralar nedeniyle değil soğuk nedeniyle donarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Öte yandan Kiev''deki gösteriler sırasında polis tarafından yakalanan bir eylemcinin üzerindeki tüm eşyaların çıkartılması ve bazı polis memurlarının eylemci ile fotoğraf çektirmesi tepki topladı. Sosyal medyada hızla yayılan görüntüler sonrası İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüntülerin kabul edilemez olduğu bildirilirken, içişleri bakanı olayla ilgili soruşturma başlatılması talimatını verdi.

İstifa için parlamento kararı gerekiyor

Siyasi krizle ilgili açıklama yapan Başbakan Nikolay Azarov ise hükümetin istifasının ancak parlamentonun kararıyla olabileceğini söyledi.

Öte yandan 28 Ocak Salı günü olağanüstü toplanacak Ukrayna Parlamentosu Rada''da ülkedeki siyasi durumun ele alınması bekleniyor. Muhalefetin genel kurul toplantısında hükümetin istifasın isteyeceği ayrıca, 16 Ocak''ta kabul edilen tartışmalı yasaların iptal edilmesi için girişimde bulunacağı bildiriliyor.

Olayların başlamasından sonra Ukrayna Parlamento Verhovna Rada''da 4 Aralık'ta yapılan güven oylamasında Azarov Hükümeti güven oyu almıştı.

Ukrayna yasalarına göre güven oylamasının en erken şubat ayında yapılması gerekiyor.

10 yıl önce