|

Ukrayna'dan AB'ye ret

Rusya'yla 15 milyar avroluk destek anlaşması sağlayan Ukrayna'nın, geçen ayki Doğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan yedi yıl için 19 milyar avroluk kredi ve hibe önerisini reddettiği ortaya çıktı.

Aa
00:00 - 19/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 13:25 - 19/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Ukrayna'dan AB'ye ret
Ukrayna'dan AB'ye ret

AB Dönem Başkanı Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen zirve öncesinde hazırlanan ancak hayata geçmeyen taslak belgeye göre, AB'nin önerisi, Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalaması karşılığında Ukrayna'ya toplam 19 milyar avro verilmesine dayanıyor.

AB, bu iki belgenin imzalanmasının yanı sıra Ukrayna'nın Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) da belli şartların yerine getirilmesi karşılığında borç para alımına dayanan "stand-by" anlaşması imzalamasını şart koştu.

Yedi yıla yayılması planlanan 19 milyar avroluk paketin sadece 1,5 milyar avrosu hibe olarak öngörülüyordu.

AB yetkilileri, Ukrayna'nın öneriyi reddetme gerekçesini toplam miktarın uzun vadeye yayılmış olmasına ve IMF kredisi için sıkı şartların yerine getirilmesi gerekmesine bağlıyor. AB kaynakları, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e sunulan teklifin "ilk öneri" olduğuna dikkat çekerek, "hayata geçme aşamasına gelseydi daha yüksek bir miktar gündeme gelirdi" tezini işliyor.

Konuyu değerlendiren üst düzey bir AB yetkilisi, "Ukrayna, belgeleri imzalamaya hazır olduğu konusunda net ve somut adım atsaydı bu paket yine gündeme gelirdi ancak artık farklı dinamikler söz konusu" dedi.

Doğu Ortaklığı Zirvesi'nden bu yana AB tarafından yapılan açıklamalarda, "Ukrayna ile para pazarlığına girilmediği ve girilmeyeceği" vurgusu öne çıkıyordu. Bu söyleme rağmen bir paket hazırlanmış olması ve hem görüşmeler öncesinde hem de sonrasında saklanan paketle ilgili taslak belgenin bugün başlayacak AB Zirvesi öncesinde sızdırılması ise Almanya'nın bu konudaki eleştirilerine bağlanıyor.

Almanya'nın yeni Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ilk resmi konuşmasında, "AB'nin teklifinin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılama açısından yetersiz olduğu" eleştirisinde bulunmuştu.

Ukrayna ile "pazarlıkta" izlenen yöntem AB içinde sadece Almanya'yı rahatsız etmiyor. Polonya, Letonya ve Estonya da Ukrayna'ya karşı daha esnek bir politika uygulanmasını savunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Ukrayna konusunu bugün başlayacak olan AB Zirvesi'ne taşıması bekleniyor.


10 yıl önce