|

Utanç abidesi kapatıldı

Irak işgalinden sonra ABD'nin işkence skandallarıyla dünya gündemine giren Ebu Gureyb Hapishanesi 'tarihe karıştı'. Ancak ABD'nin insanlık dışı uygulamaları hafızalara kazındı. 2 bin 400 tutuklu diğer hapishanelere naklediliyor.

.
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Utanç abidesi kapatıldı
Utanç abidesi kapatıldı

Irak'ın başkenti Bağdat'ın batısında bulunan Ebu Gureyb hapishanesinin tedbir amaçlı kapatıldığı kaydedildi. Irak Adalet Bakanı Hasan El Şimmari, hapishanede bulunan 2 bin 400 mahkumun başka hapishanelere nakledildiğini duyurdu. Şimmari bunun bir tedbir adımı olduğunu, Ebu Gureyb'in bulunduğu bölgenin istikrarsız bir bölge olduğunu söyledi. Bağdat'a 32 km uzaklıkta, sömürgeci İngiliz işgalcilerin 60'lı yıllarda inşa ettiği hapishane, El Kaide ile Irak güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı El Anbar bölgesinin sınırında bulunuyor.

SİSTEMLİ İŞKENCE

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Ebu Gureyb ve bir diğer hapishaneye baskınlar düzenlenmişti. Baskın yapan gruplar yüzlerce mahkumu serbest bırakmış, baskınlar sırasında çıkan çatışmalarda onlarca güvenlik görevlisi ve mahkum hayatını kaybetmişti. Ebu Gureyb'in yönetimi 2003'teki Irak işgalinden bir yıl sonra ABD askerlerinin kontrolüne verilmişti. Bu tarihten sonra askerlerin üst düzey komutanların bilgisi dahilinde Iraklı mahkumlara ağır işkenceler yaptığı ortaya çıkmış ve işkence skandalları tüm dünyadan tepki çekmişti.

10 yıl önce