|

Ve Taliban Türk üssüne saldırdı

Taliban Afganistan'da başkent Kabil ve diğer kentlerde Türk askeri üssü dahil olmak üzere Amerikan ve NATO üslerine silah ve havan toplarıyla büyük bir saldırı başlattı. Kabil'in dışındaki Türkiye askeri üssü ilk kez hedef alınmış oldu.

Kabil
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:45 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Ve Taliban Türk üssüne saldırdı
Ve Taliban Türk üssüne saldırdı

Aganistan'da Taliban ilk kez Türk askerlerini de hedef alan büyük bir saldırı başlattı. Başkent Kabil'de, kente sızan Taliban'ın intihar komandoları ve militanlarının düzenlediği havan toplu ve silahlı saldırılarda parlamento binası, NATO karargahı, yabancı ülke temsilcilikleri hedef alındı. Associated Press (AP), şehrin dışında yer alan Türk askerinin bulunduğu üsse de havan topu atıldığını duyurdu. AP bölgedeki muhabirine dayandırdığı haberinde, Türk ve Yunan askerlerinin militanlara ağır makineli tüfeklerle karşılık verdiğini duyurdu. NATO ise ülkede meydana gelen saldırılarda asker kaybı yaşanmadığını duyurdu. Ancak NATO üssü ve ABD elçiliğini hedef alan roketli saldırılarda, 11'i sivil 5'i polis 16 kişi yaşamını yitirdi.

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, saldırılara silahlı intihar komandolarının katıldığını söyledi. Celalabad, Logar ve Gardez kentlerinde de eşzamanlı düzenlenen meydana saldırıları da üstlenen Mücahid, eylem planının uzun zamandır yapıldığını ve bunun ilkbahar saldırılarının bir başlangıcı olduğunu söyledi.

İLK SALDIRI PARLAMENTOYA

Mİlitanların saldırısının ilk hedefi parlamento binası oldu. Polis ve parlamento sözcüsü, parlamentoya girmek isteyen saldırganların güvenlik güçlerince püskürtüldüğünü, bu kişilerin yakınlardaki bir binada mevzilenip buradan ateş açtıklarını belirtti. Görgü tanıkları ise bazısı patlayıcı yelek giymiş saldırganların yeni inşa edilmiş, ancak bir kısmı yanmış bir oteli ele geçirdiğini söyledi. Kabil'deki saldırılarda ABD, İngiliz, Rus ve Alman elçilikleri hedef alındı. ABD elçiliği kapanırken, saldırıya maruz kalan Almanya ve Rus elçiliklerinin binalarında hasar oluştu.

İngiliz elçiliğine ait rezidansa da roketli saldırı düzenlendi. Ancak elçilikler, çalışanlarının güvende ve sağlık durumlarının iyi olduğunu duyurdu. Türk Büyükelçiliği'nde de herhangi bir zayiat bulunmuyor. Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinde bulunan ve NATO'nun önemli bir üssü olan havaalanında düzenlenen intihar saldırısında ise çok sayıda kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Taliban militanlarının ülkenin doğu kesimindeki Gardez'de de polis eğitim kampına saldırdığını, saldırıda yaralananların olduğunu belirtti. Ayrıca Logar eyaletinde Afgan istihbaratı tarafından kullanılan bir binaya ateş açıldı. İçişleri Bakanlığı ise iki intihar komandosunun öldürüldüğünü açıkladı.




12 yıl önce