|

Vicdanlar kurudu

Gazze'deki soykırıma karşı vicdanını ilikleyen Batı dünyası, İsrail terörünün protesto edilmesine bile izin vermiyor. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi 'medeni' ülkeler iki haftadır bebek, çocuk ve kadın ayırımı yapmadan Filistinlileri katleden barbarlara toz kondurmuyor. Bundan cesaret alan Netanyahu, Erdoğan'ı yine ABD'ye şikayet etti. BM'nin harekete geçmesini bloke eden Amerikan yönetimi, bütün kurumlarıyla İsrail'i korumaya aldı. Medyada eleştirel tek satıra bile izin verilmiyor. Fransa'da Gazze protestolarına katılan 38 kişi tutuklanırken İngiltere Başbakanı, ölen İsrailli askerler için başsağlığı diledi. Kızılhaç ise Filistinliler yerine Yahudilere yardım ediyor.

.
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 01:33 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Vicdanlar kurudu
Vicdanlar kurudu

7 Temmuz'dan bu yana Gazze'de bebek, çocuk ve kadınları vahşice katleden İsrail terörüne arka çıkan Batı dünyası, bu barbarlığın eleştirilmesine ve sokalarda protesto edilmesine bile tahammül edemiyor. Vicdanları ve bütün insani değerlerini ayaklar altına alan ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi 'medeni' ülkeler, barbarlıkta Hitler'i geçen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya toz kondurmuyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze saldırısı nedeniyle kendilerini Hitler'e benzeten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin Yahudi karşıtlığı olduğunu ABD Dışişleri Bakanı Kerry'ye ilettiğini söyledi.

OBAMA DESTEĞİNİ YİNELEDİ

Birleşmiş Milletler'in (BM) harekete geçmesini bloke eden Amerikan yönetimi, bütün kurumlarıyla İsrail'i korumaya alırken ABD Başkanı Barack Obama, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili olarak 'Ne kadar gerekiyorsa o kadar sürecek' ifadesini kullanan Netanyahu'ya desteğini bir kez daha yineledi. Yönetimdeki destek medya ve diğer kurumlarda da devam ediyor. Amerikan medyasında İsrail karşıtı eleştirel tek satıra bile izin verilmezken toplumsal tepki büyümesin diye öldürülen Gazzeli bebeklerin yüzleri ise buzlanarak veriliyor.

KARŞITLIĞA GEÇİT YOK

İsrail'in vahşetine destek çıkan ülkelerden biri de sosyalist François Hollande yönetimindeki Fransa. Hollande'ın aldığı kararla Paris ve diğer kentlerde Gazze protestolarına katılan 38 kişi tutuklandı. Cumhurbaşkanı Hollande, ülkede hiçbir İsrail karşıtı eyleme göz yummayacaklarını dile getirerek, Fransa'nın herkesin bir arada yaşayabileceği bir ülke olduğunu kaydederek katliamlara sahip çıktı. Gazze'deki katliama destek veren İngiltere Başbakanı David Cameron ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak ölen askerler için baş sağlığı dileklerini iletti.

OLAĞAN ŞÜPHELİ KIZILHAÇ

Sadece Batılı liderler değil yardım kuruluşları da İsrail için çalışıyor. Gazzeli doktor Basman Elashi, önceki gün 100'e yakın Gazzeli'nin katledildiği Şecaiyye'ye gelen Kızılhaç hakkında 'Bana göre bu kuruluş Yahudilere Filistinlileri yavaş yavaş öldürmeleri için yardım ve yataklık ediyor' dedi. Batılı liderlerin tavrına isyan eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, 'Savunmasız Gazze halkına karadan ve havadan yapılan çok yönlü saldırılardan daha önemlisi dünyanın bu büyük facia karşısındaki sessizliğidir' dedi.

Katile taziye

İngiltere Başbakanı David Cameron, Gazze'de bebek ve çocukları vahşice katleden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya İsrailli askerlerin ölümünden dolayı başsağlığı diledi. İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Cameron, Birleşik Krallık'ın İsrail'in kendisini savunmak için orantılı eylemde bulunma hakkına güçlü destek verdiğini yineledi' ifadesi kullanıldı.

Mısır yardımları engelliyor

Mısır, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girmek isteyen gönüllü sağlık gruplarının başvurularını ikinci kez reddetti. Ancak, kamuoyunda oluşan infial nedeniyle geri adım atan Sisi hükümeti, bugün kapının sadece yaralı Filistinlilerin tedavisi için açılacağını açıkladı.

Fosfor kabusu

İsrail saldırıların 15. gününde sivil kayıplar korkunç boyutlara ulaştı. Ölü sayısının 528'e yükseldiği belirtilirken, ambulanslar, İsrail izin vermediği için bombardıman altındaki Şecaiyye'den cesetleri alamıyor. El Cezire kaynaklarına göre, İsrail ordusu pazar günü sivil katliamı yaptığı Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vuruyor. El Cezire'ye konuşan Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, 'İsrail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. İsrail fosfor bombası kullanıyor, bu doğru' dedi. İsrail 2009 ve 2012'deki Gazze işgalleri sırasında da fosfor bombası kullanmıştı. Beyaz fosforlu silahların kimyasal silah sayılıp sayılamayacağı tartışmalı. Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) çerçevesinde yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir karar alınmadı.

El Fetih'ten Hamas'a ortak strateji çağrısı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Sekreteri Yasir Abdurabbu, Gazze'nin korunmasına yönelik ortak siyasi çizgi belirlenmesi için Fetih ve Hamas hareketleri yöneticilerinin katılacağı acil toplantı çağrısı yaptı. Abdurabbu, 'Fetih ve Hamas hareketlerinin yöneticileri, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Arap Birliği merkezinde Gazze'ye yönelik saldırıların bütünüyle durdurulması konusunun öncelikli ele alınacağı toplantıya acil şekilde iştirak etmeli' dedi. Gazze ablukasının kaldırılmasının sadece Hamas'ın değil Filistinli tüm grupların ortak talebi olduğunu ve bu konuda da gerçek anlamda garantiler alınması gerektiğini vurgulayan Abdurabbu, 'Bugünden sonra bizi bölmek isteyenler başarısız olacak' diye konuştu.

Katliamı kutlama dansı

İsrail ordusu Gazze'de katliam gerçekleştirirken sınırda da skandal bir olay yaşandı. Vahşetin yaşandığı saatlerde sınırdaki aşırı sağcı İsrailliler ve İsrailli askerler 'katliam kutlaması' yapıyordu. Çok sayıdaki sağcılarla askerler dans ederek, Gazze'deki 'zafer'lerini kutladı.

Aynı aileden 26 kişi katledildi

İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda hedef aldığı Ebu Cami ailesine ait evin enkazından altısı çocuk 9 kişinin cesedi çıkarıldı. Aynı aileden 26 kişi hayatını kaybetti. Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sivil yerleşim birimlerini yoğun top atışına tuttuğu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde de Siyam ailesine ait evlerde 7'si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını ifade etti.

KORKUNÇ MANZARA

'Hastaneye Siyam ailesinin bireylerine ait kömürleşmiş ceset parçaları ve kollarıyla bacakları kopmuş yaralılar getirildi' diyen Kudra, İsrail'in bu aileye karşı insanlık suçu işlediğini vurguladı. Kudra, 8 Temmuz'dan bu yana İsrail saldırılarında şehit olanların sayısının 573'e, yaralı sayısının 3 bin 400'e ulaştığını belirtti. Kudra, İsrail'in sadece dün düzenlediği saldırılarda 122 kişinin hayatını kaybettiğini, 392 kişinin yaralandığını kaydeti.

Şecaiyye'de tarifsiz acı

Gazze'deki işgal sırasında en büyük katliamın yaşandığı Şecaiyye mahallesinde en az 72 kişinin cansız bedenini bulan ilk yardım ekipleri, devam eden şiddetli bombardıman nedeniyle cesetlerin tamamına hala ulaşamadı. Yaralılara da yardım götürülemediği için ölü sayısının artabileceğini ifade ediliyor. Gazze'de 7 Temmuz'da başlatılan 'Koruyucu Hat' adlı saldırılarda şuana kadar bin 90 evin tamamen yıkıldığı, 18 bin 70 evin ise zarar gördüğü belirtiliyor.

Hayvanlar da hedefte

El Cezire muhabiri Vael Duhduh, Şecaiyye'de hareket eden hayvanların dahi vurulduğunu belirterek, 'Korkunç bir bombardıman var. Ayrım yapılmaksızın sivillerin yaşadığı evler hedef seçiliyor. Tanklardan da ateş açılıyor' dedi. Öte yandan Beyt Hanun bölgesi de ateş altında. Sadece pazartesi ölen 50 kişiden en az yedisi çocuk. Bunlardan biri de sekiz aylık bir bebek. Ambulanslar hâlâ Gazze'nin kuzeyinde bombalanan bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

14 yılda 8 ateşkes

İsrail ile Filistin direniş hareketleri arasında Aksa İntifadası'nın gerçekleştiği 2000'den bu yana 8 kez ateşkes anlaşması yapıldı. İsrail 27 Aralık'ta Gazze'ye düzenlediği ve 23 gün süren operasyonda bin 436 kişinin hayatını kaybetmesine 5 bin 400 kişinin de yaralanmasına neden oldu ve sonrasında ateşkes ilan edildi. İsrail'in 14 Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlediği ve 8 gün süren 'Bulut Sütunu' isimli operasyonda ise 162 kişi hayatını kaybetti, bin 200 kişi yaralandı. Mısır'ın öncülüğünde direniş gruplarıyla İsrail arasında varılan ateşkes anlaşmasına göre İsrail, Gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediği tüm operasyonlara son vermeyi, sınır kapılarını açmayı, insan ve mal geçişine izin vermeyi taahhüt ediyordu.


10 yıl önce