|

Yahudi lobisini korkutan adam

Dış Haberler
00:00 - 19/12/2012 الأربعاء
Güncelleme: 00:02 - 19/12/2012 الأربعاء
Yeni Şafak
Yahudi lobisini korkutan adam
Yahudi lobisini korkutan adam

ABD Başkanı Barack Obama'nın Savunma Bakanı Leon Panetta yerine düşündü Nebraska eski valisi ve senatörü Chuck Hagel, İsrail lobisini teyakkuza geçirdi. Vietnam gazilerinden Hagel, "Ben İsrail'in değil ABD'nin bir senatörüyüm" sözüyle tanınan bir isim. İsrail'in Filistin, İran ve Lübnan politikalarını sert biçimde kritize eden Hagel, 2009'da hazırladığı ve Obama'ya sunduğu bir tasarıda Filistin'de Hamas ve El Fetih gruplarının ortak bir hükümet kurma çabalarının desteklenmesini savunmuştu. İran'a askeri bir harekata karşı çıkan Amerikalı senatör, Yahudi lobisini Amerikalı politikacıları "sindirmekle" suçluyor.

2006'da ABD'deki en önemli Yahudi lobilerinden AIPAC'ın İsrail'e destek kampanyasına imza vermeyen Hagel, "Ben her zaman budalaca şeylere karşı oldum." demişti. İsrail'in 2006'daki Lübnan saldırısına da karşı çıkan eski senatör, "İsrail'in ABD'nin dostlarından olan bir ülkeyi sistematik bir biçimde yakıp yıktığını" dile getirmişti. Yine 2007 yılında ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nı "teör organizasyonu" olaral nitelemesini şiddetle eleştirmişti.

KÖKLÜ DEĞİŞİM

Hagel'in görüşlerini "olağandışı" bulduğunu söyleyen George W. Bush döneminde ABD'nin İsrail Büyükelçisi olan Daniel Kurtzer, politico.com sitesine "Bir çok insan bu tür konuşmaları kapalı kapılar ardında yapar. Bunun iyi bir strateji olup olmadığını bilemeyiz. Ancak bu sözler, ABD hükümetinin değil onun kişisel görüşleridir" dedi.

Ancak Hagel'in savunma bakanlığına gelmesi halinde ABD'nin İsrail poltikasında da köklü değişikliklerin hayata geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.


٪d سنوات قبل