|

Yeni (ÇAR) yeni imparatorluk

Vladimir Putin Rusya'da yapılan başkanlık seçimlerini ilk turda açık ara kazandı. Daha önceki iki kere kazandığı başkanlık döneminde Sovyetler Birliği'nin enkazı arasından Rusya'yı ayağa kaldıran Putin şimdi hedef büyütecek: Avrasya Birliği'ni kurmaya ve "süper güç" statüsünü yeniden kazanmaya çalışacak.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 12/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:14 - 12/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni (ÇAR) yeni imparatorluk
Yeni (ÇAR) yeni imparatorluk

Rusya seçimleri hem Rusya ve hem de dünya medyasında geniş yer buldu. Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesi 5 Mart tarihli sayısında Putin'in zaferini manşetinden "Putin Kremlin'e adım attı" başlığı ile verdi.

Haberin spotunda "Başbakan ilk turda kazandı bilgisi veriliyor.

Haberin devamında halen Rusya Başbakanı olan Vladimir Putin'in devlet başkanlığı seçimlerini ilk turda kazandığı aktarılıyor. Seçimlerde Gennady Zyuganov'un ikinci geldiği Mikhail Prokhorov ile Vladimir Zhirinovsky arasında ise üçüncülük savaşı yaşandığı ifade ediliyor. Sergei Mironov seçimleri son sırada tamamlamış.

Yine Rusya'da İngilizce olarak yayınlanan The Moscow Times gazetesi 5 Mart tarihli nüshasında seçim sonuçlarını daha detaylı olarak veriyor. Gazete seçim sonuçlarını "Gözü yaşlı Putin seçim zaferini bir mitingle ilan etti" başlığı ile manşetinden gördü.

Haberde, Rusya'da yapılan başkanlık seçimlerinin ilk sonuçlarına göre Vladimir Putin'in seçimlerde yüzde 61'den daha fazla bir oy alarak başkanlığı yeniden ele geçirdiği bildiriliyor. Ancak yaygın seçim hileleri iddialarının halen başbakan olan Putin'in Kremlin'e dönüşünde kendisine ayak bağı olabileceği hatırlatılıyor.Putin seçim zaferini kutlamak için toplanan binlerce taraftarına göz yaşları içerisinde "biz açık ve adil bir mücadeleyi biz kazandık" mesajını vermiş.

Haberde seçimlere katılım oranının yüzde 58 civarında olduğu, seçimlere ne büyük katılımın ise yüzde 94 ile Çeçenistan olduğuna yer veriliyor.

Seçimlerde ikinci sırayı yüzde 17,8 oy oranı ile Komünist Parti lideri Gennady Zyuganov almış. Vladimir Jirinovski yüzde sekiz milyarder Mikhail Prokhorov ise yüzde yedi buçuk oy almış.

Kendisi aleyhine yaygın gösterilere rağmen "Vladimir Putin yeni başkanlık döneminde Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nu nereye götürür?" sorusunun cevabını ise Putin'in 2 Ekim 2011 tarihinde ""Avrasya için yeni bir entegrasyon projesi: Bugün doğmuş olan gelecek" başlığı ile Rusya'da yayınlanan Izvestiya gazetesinde kaleme aldığı makalesinde buluyoruz.

Putin'in yazısı ve yeniden başkanlığa seçilmesinden anlaşılan, bu dönemde yeni "çar" ve yeni "Rusya İmparatorluğunu" yeni formatında göreceğimizdir.


Seçimi açık ara kazandı

2000 – 2008 yılları arasında Rusya Devlet Başkanlığı, 2008'den günümüze kadar da başbakanlık yapan Vladimir Putin yeni seçilmiş devlet başkanı olarak gözünü gelecek 12 yıla dikmiş bulunuyor. Önümüzde Putin'i modern bir “Çar” Rusya'yı da yeni bir “imparatorluk” gibi göreceğimiz günler var.


Hedef Avrasya Birliği

Putin Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun daha üst bir ortaklık olarak, üye ülkeler arasında sınırların kalkacağı, üye ülke vatandaşlarına serbest dolaşım ve ikamet hakkı tanınacak bir "Avrasya Birliği"ni gündeme getiriyor. Yeni bir Sovyetler Birliği peşinde olmadıklarını söyleyen Putin yeni birliğin modern dünyanın yeni bir kutbu olabileceğini öne sürüyor.


Protestolar sürer mi?

Seçimler ardından Putin ezici zaferini gözyaşları içerisinde kutlarken muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını öne sürerek gösteriler düzenledi. Muhaliflerin protestolarını ne zamana kadar sürdürecekleri ise merak konusu. Rusya'da İngilizce olarak yayınlanan The Moscow Times gazetesi seçimlerin hemen ardından 7 Mart tarihli sayısında protestoları manşetinden “Protestoları organize edenler yok ayrımında” başlığı ile gördü. Spotta ise şöyle bir ayrıntı verildi: “Protestoculardan bazıları baskıyı daha da artırma taraftarı, ancak böyle bir strateji geri tepebilir.Haberde seçim sonrası büyük bir protesto gösterisinde yaygın gözaltılar yaşanmasından bir gün sonra muhalefet liderlerinin daha fazla protesto kararlılığında bulunduğu bildirilirken, bu gelişmenin protesto hareketlerinin sürdürülebilirliğini sorularını da beraberinde getirdiğinin altı çiziliyor.




12 yıl önce