|

Zinde bad Ahmedinejad!

İran'da muhafazakar Ahmedinejad sürpriz yaparak yüzde 62 gibi rekor bir oyla ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. Reformistlerin adayı Musavi yüzde 33'te kalınca “Hile var” diyen taraftarları sokaklara döküldü

Tahran
00:00 - 14/06/2009 Pazar
Güncelleme: 02:38 - 14/06/2009 Pazar
Yeni Şafak
Zinde bad Ahmedinejad!
Zinde bad Ahmedinejad!

İran'da reform vaad eden ve seçileceğine kesin gözüyle bakılan Mir Hüseyin Musavi'nin aylar süren etkili seçim kampanyasına rağmen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad oyların yüzde 62'sini alarak tarih yazdı. İran İçişleri Bakanlığı, tamamı sayılan 39 milyon 165 bin 191 oyun, 24 milyon 527 bin 516'sını alan Ahmedinejad'ın ikinci kez seçildiğini, Musavi'nin ise 13 milyon 216 bin 411 oy ve yüzde 33.75'lik oranla yarışı ikinci sırada tamamladığını duyurdu. 4 yıl önceki seçimlerde ikinci turda rakibini az bir farkla yenebilen İran liderinin bu belirgin zaferi sandıklara hile karıştırıldığı iddialarına yol açtı.

SEÇİMLER YENİDEN YAPILSIN

Seçimlerin yeniden yapılmasını talep eden binlerce İranlı reformist gösterici, başkent Tahran sokaklarında Ahmedinejad yanlılarıyla çatıştı. Oyların yüzde 33'ünü alan Musavi resmi sitesinden hile yapıldığını ve seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan diğer adaylardan Muhsin Rızai 678 bin 240 oyla üçüncü, Mehdi Kerrubi ise 333 bin 635 oyla son sırada yer aldı.

BASKI DAHA DA ARTACAK

Sonuçlara ilk büyük tepki ise İranlı muhalif grup İran Ulusal Direniş Konseyi'nden geldi. Konsey Ahmedinejad'ın görevini sürdürmesinin “muhalifler üzerindeki baskıların ve atom bombası sahibi olmak için çabaların artmasına” yol açacağını iddia etti. Konseyin bildirisinde, Tahran yönetimi, seçime katılım oranını “4 ila 5 kat” arasında şişirmekle suçlanarak, İranlıların yüzde 85'inden fazlasının seçimleri boykot ettiği iddia edildi.

'Yaşa!' sloganıyla kutladılar

Mahmud Ahmedinejad'ın “sürpriz” zaferi karşısında büyük sevinç yaşayan taraftarları başta başkent Tahran olmak üzere bir çok yerde sokaklara dökülerek “Zinde bad Ahmedinejad! (Yaşa Ahmedinejad!) sloganları attı. Reformist aday Musavi'ye destek veren gençlerle Ahmedinejad yandaşları arasında yaşanan tartışmalar yer yer çatışmaya dönüştü.



15 yıl önce