|

200 ABD’li PKK’ya yardıma geliyor

Mehmetçik ve ÖSO güçlerinin kuzeyden Münbiç’e girmesine engel olan ABD, PKK’lı teröristlere yardım için 200 asker daha gönderiyor. Yeni gelecek ekip sadece PKK’yı eğitmekle yetinmeyecek, onlarla birlikte aktif savaşa da girecek

Yeni Şafak
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:45 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

ABD, DEAŞ'ın Suriye'deki merkezi Rakka'dan örgütü temizlemek için Suriye'ye 200 asker daha gönderme kararı aldı. ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz hafta onayladığı karara göre ABD askerleri Suriye'de halihazırda bulunan 300 kişilik kuvvete takviye olacak. Resmi rakamlara göre yeni gelecek 200 askerle birlikte ABD'nin ülkedeki asker sayısı 500 oldu. Ancak bu sayının gayriresmi verilere göre 500'ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.



PENTAGON'UN TERÖRİSTLERİ


ABD'nin Suriye'ye ek askeri birlik gönderme kararını, Bahreyn'deki bir güvenlik toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter açıkladı. Carter, gelen askerler arasında özel kuvvetler mensuplarının da olduğunu söyledi. Carter bu askerlerin, Rakka taarruzuna hazırlanan 'yerel güçlere' yardım edeceğini söyledi ve bu güçlerin 'ABD müttefikleri' olduğunu ifade etti. Carter'in 'yerel güçler' dediği grup, PKK'nın Suriye yapılanması PYD güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri. Yönetimi ve ağırlıklı askeri gücü PKK denetiminde olan SDG, birçok Suriyeliye göre PKK'nın uluslararası silah yardımını sorunsuz şekilde alabilmesi için PKK talimatıyla kurulan paravan bir yapılanma. ABD'li askeri uzmanlar uzun bir süredir SDG çatısı altındaki PKK'lı teröristlere askeri eğitim, silah ve teçhizat yardımı yapıyor.



ORTAK ÇATIŞMAYA GİRECEKLER


Suriye'ye gönderilecek 200 kişilik ek birlik, PKK'ya sadece danışmanlık ve eğitim hizmeti vermeyecek. İçlerindeki özel kuvvetler mensupları PKK'lı teröristlerle omuz omuza çatışmalara girecek. Pentagon, daha önceki operasyonlarda ağırlıklı olarak PKK'ya hava desteği vermekle yetiniyordu. Suriye'ye gönderilecek Conilerin Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nı sabote etmesinden de endişe ediliyor. Ankara'nın Fırat Kalkanı'nı başlatmasının ardından bazı birliklerini apartopar Çobanbey'e gönderen ABD, operasyonlara müdahil olmak istemiş ancak muhalif grupların tepkisiyle karşılaşmıştı. Harekâtın başladığı günlerden buyana Özgür Suriye Ordusu içindeki grupların arasına nifak tohumları eken ABD'liler, Cerablus'tan güney istikametinde ilerleyen Mehmetçiğin Münbiç'e girmesine de engel olmuştu.





MÜNBİÇ'E KARARGÂH KURDU


Halihazırda Suriye kuzeyinde sahadaki ABD'liler, Pentagon ile CIA tarafından desteklenen ÖSO gruplarıyla görüşüp ve onları organize etmeye çalışıyor. Suriyeli yerel kaynaklar, bu temasların Fırat Kalkanı'nda çeşitli manipülasyonlarla sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. TSK ve ÖSO'nun birlikte ilerlediği alanlarda mobilize durumdaki ABD'liler, PKK'nın çıkmaya yanaşmadığı Münbiç yolunu kullanıyor ve karargahlarını Münbiç'te kurmuş durumdalar. ABD'lilerin bu taktikle Türkiye'nin Münbiç'e olası askeri müdahalesinin önüne geçmek istediği belirtiliyor.



4 üs var


Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgilere göre ABD'nin PKK kantonlarında 4 ayrı üssü bulunuyor. Bu üsler Ayn el Arap (Kobani) güneyinde, Sarrin'de, Haseke'nin Rumeylan bölgesinde ve aynı ilçenin tren istasyonu mahallesinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Rumeylan'da ABD-PKK ortaklığındaki üste büyük bir patlama meydana gelmiş ve çok sayıda PKK'lı ölmüştü. Patlamada ölenler arasında ABD'li askerlerin de olduğu iddia edildi.


#ÖSO
#PKK
#DEAŞ
7 yıl önce