|

ABD ateşle oynuyor

Washington merkezli Heritage Vakfı, Obama yönetiminin Suriye ve PYD politikalarını eleştirdi. Vakıf direktörü Luke Coffey, “YPG’yi eğiterek, silahlandırarak ve fonlayarak ateşle oynuyoruz. NATO müttefikimiz Türkiye’ye karşı teröristleri desteklememeliyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:43 - 14/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'nin başkenti Washington merkezli Heritage Vakfı Douglas ve Sarah Allison Dış Politika Merkezi Direktörü Luke Coffey, Barack Obama yönetiminin Suriye'deki politikalarını eleştirerek, “YPG'yi eğiterek, silahlandırarak ve fonlayarak ateşle oynuyoruz.” dedi. Obama döneminin sonuna yaklaşılırken ABD içinden ve dışından bu yönetimin Suriye politikasına yönelik eleştiriler sürüyor.



OBAMA'YA YPG ELEŞTİRİSİ


Coffey de yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin Suriye ve PYD politikalarını eleştirdi. ABD'nin, Suriye'deki iç savaşta DEAŞ'ı yenmekten başka bir amaç gütmemesi gerektiğini vurgulayan Coffey, “DEAŞ'la nasıl savaşacağımız konusunda daha akıllı hareket etmeliyiz. YPG'yi eğiterek, silahlandırarak ve fonlayarak ateşle oynuyoruz” ifadelerini kullandı.





GERÇEK İDEOLOJİSİ BİLİNMİYOR


Amerikan halkının büyük bölümünün (terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı) PYD'nin ve onun silahlı kolu YPG'nin gerçek ideolojisinden haberdar olmadığını anlatan Coffey, “Tek bir Amerikan askerinin hayatının veya bir vergi mükellefinin vergisinin onlar için riske edildiği bilinse büyük bir öfke doğar” değerlendirmesini yaptı. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kurumsal bir yapıda olduğuna dikkati çeken Coffey, “NATO müttefikimiz Türkiye'ye karşı terör saldırıları düzenleyen ve ABD yönetimi tarafından 'terörist örgüt' olarak tanımlanan PKK ile bağlantıları olan komünist grupları desteklememeliyiz.” açıklamasında bulundu.



PENTAGON PYD'YE SİLAH VERMEMELİ


ABD Savunma Bakanlığının, Suriye'deki CIA destekli gruplarla savaşan PYD'yi silahlandırması ve eğitmesi konusunda “İnanılır gibi değil.” ifadesini kullanan Coffey, “Bundan dolayı Trump yönetimi, ABD'nin PYD'ye desteğini hemen kesmelidir.” diye konuştu. Coffey, ABD'nin özellikle terör bağlantısı bulunan gruplarla ilişki içinde olamayacağını vurguladı.



IKBY desteklenmeli


ABD'deki bazı karar alıcıların ve yorumcuların PYD, PKK ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki farkları tam olarak bilmediklerini savunan Coffey, “ABD, IKBY'yi destekleyebilir ancak terör bağlantılı diğer Kürt gruplara destek vermemelidir.” dedi. Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşa ilişkin önceliğini bu ülkeye asker göndermemek olarak belirleyen Obama yönetiminin, DEAŞ'la mücadele kapsamında sırtını PYD'ye dayadığı ve yeni başkan seçilen Donald Trump'a kötü bir Suriye politikası mirası bıraktığı değerlendirmesi yapılıyor.



#Heritage Vakfı
#PYD
#Luke Coffey
#Barack Obama
7 yıl önce