|

ABD'de Trump dönemi

Donald Trump dün yemin ederek resmen ABD’nin 45. Başkanı oldu. Törende yaptığı konuşmada, “Gücü Washington’dan halkın kendisine geri veriyoruz.” diyen Trump, müreffeh bir dönem vaadinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:49 - 21/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD Kongresindeki törende yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı olan Donald Trump, törende yaptığı konuşmada, “Bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor; aynı zamanda gücü Washington'dan halkın kendisine geri veriyoruz.” dedi. Kongre bahçesindeki tören alanında yaptığı konuşmasında kendi yönetimiyle iktidarın yeniden Amerikan halkına geçeceği vurgusunu yapan Trump, özellikle ekonomik anlamda Amerikan halkına bugünkünden daha müreffeh bir dönem vaadinde bulundu.



KÜÇÜK BİR GRUP YÖNETTİ


Trump konuşmasına şöyle devam etti: “Uzunca bir süredir başkentteki küçük bir grup, yönetimin tüm imkanlarından faydalanırken halkın kendisi bundan kendi payına düşeni alamadı. Washington gelişti, ancak halk bu zenginlikten nasiplenemedi. Politikacıların refah düzeyi arttı, ancak istihdam azaldı ve fabrikalar kapandı. Yerleşik düzen bu ülkenin insanlarını değil, kendini muhafaza etti. Onların zaferi sizin zaferiniz değildi. Onların başarısı sizin başarınız değildi.”







HEP BAŞKALARINI KORUDUK


Ekonomiyle ilgili sözlerinde dikkat çekici vurgular yer alan Trump, şunları söyledi: “Onlarca yıl boyunca yabancı ülke endüstrilerini Amerikan endüstrilerinin zararına zengin ettik. Amerikan ordusunun çok üzücü şekilde tükenmesine izin verirken diğer ülkelerin ordularını sübvanse ettik. Kendi sınırlarımızı korumayı reddederken, diğer ülkelerin sınırlarını koruduk. ABD'nin altyapısı harap duruma düşerken, deniz aşırı ülkelere trilyonlarca dolar harcadık. Bizim ülkemizin zenginliği, güveni ve gücü dağılırken, diğer ülkeleri zengin ettik.” Fabrikaların bir bir kapandığını ve orta sınıfın refahının ellerinden sökülüp alındığını kaydeden Trump, bunun artık geçmişte kaldığını dile getirdi.



GENİŞ KATILIM


Trump, Kongre'de İncil'e el basarak yemin ederken aynı anda 21 pare top atışı yapıldı. Konuşmasına eski başkan Obama'ya teşekkür ederek başlayan Trump'ın görevi devraldığı törene, aralarında yine eski başkanlardan Bill Clinton, George W. Bush ve Jimmy Carter gibi isimler ile on binlerce Amerikalı katıldı.



ESKİ İTTİFAKLAR GÜÇLENECEK


Trump törende yaptığı konuşmada dış politikayla ilgili sözleri arasında, “Eski ittifakları güçlendireceğiz ve yenilerini kuracağız” dedi. ABD'nin yeni başkanı, modern dünyanın “radikal İslami terörizme” karşı birleşeceği ve onu yeryüzünden sileceği vurgusunu yaptı.




#Donald Trump
#ABD
#Jimmy Carter
7 yıl önce