|

Ateşkes görüşmeleri yeniden başlamalı

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistin-İsrail arasında ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için tarafların davet edilmesinin gerekliliği konusunda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle mutabık olduklarını söyledi.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:14 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ateşkes görüşmeleri yeniden başlamalı
Ateşkes görüşmeleri yeniden başlamalı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile bir araya geldikten sonra Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'nda ortak basın açıklaması düzenledi.

Abbas, Filistin hükümetinin ateşkes görüşmelerinin Mısır'ın gözetiminde, Mısır'ın sunduğu ateşkes tasarısı çerçevesinde olması gerektiği yönündeki görüşünü ifade ederek, "Hamas, bunu kabul etti ve görüşmelere bu esasa dayanarak başladı. Filistinlilerin akan kanlarının durdurulması, insani yardımların bölgeye girişine izin verilmesi, Gazze'nin yeniden imar edilmesi için bir ateşkese varılması adına tarafların en kısa sürede görüşmeleri yeniden başlatması yönünde davetin gerekliliği konusunda Sisi'yle anlaştık" dedi.

Sisi ile Filistin sorununa nihai bir çözüm bulunması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirten Abbas, şöyle devam etti:

"Görüşmede, Filistin meselesinin çözümü için gerekli başlıklar, bunların olabilecek en kısa sürede taraflara nasıl sunulacağı konularını ele aldık. Çünkü zaman kaybı, Filistin meselesi adına kayıptır."

Mısır'dan "süresiz" ateşkesin kabulü çağrısı

Öte yandan Mısır, Filistin ve İsrail arasında "süresiz" ateşkesin kabul edilmesi ve dolaylı görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilgili taraflara süresiz ateşkesi kabul etmeleri ve Kahire'deki dolaylı görüşmelere yeniden başlanılması çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, dün başladığı Kahire temasları çerçevesinde, Filistinli direniş gruplarının liderleriyle bir araya gelmişti.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırılardan sonra Mısır'da gerçekleştirilen müzakerelerde kalıcı ateşkes sağlanamamış, roket atıldığı iddiasıyla İsrail ordusu, Gazze'yi yeniden bombalamaya başlamıştı.

Saldırılarda şu ana kadar 563'ü çocuk, 255'i kadın ve 98'i yaşlı 2 bin 96 kişinin hayatını kaybetti, 3 bin 189'u çocuk, bin 994'ü kadın, 388'i yaşlı olmak üzere 10 bin 500'den fazla kişi de yaralandı.

10 yıl önce