|

Azmettirenler hesap verecek

Türkiye’yi yasa boğan Beşiktaş’taki canlı bombalı saldırılar sonrası tüm dünya liderlerinden kınama mesajları geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bu suçu işleyenler ve azmettirenler hesap verecek” dedi. Müslüman ülke liderleri de “Yanınızdayız” mesajı yayınladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:03 - 12/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Terör örgütü PKK'nın Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrası düzenlediği terör saldırısına tüm dünyadan ortak tepki geldi. Birçok lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ı arayarak taziyelerini iletti. Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Müslüman ülkeler ise dayanışma mesajları yayınladı. Beşiktaş'taki patlama sonrası Erdoğan'a taziye mesajı gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı kınayan ilk liderlerden biri oldu.



PUTİN'DEN TAZİYE MESAJI


Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, alçakça ve ahlak dışı gerçekleştirilen saldırıyı kınadığını belirterek, bu suçu işleyenlerin ve onları azmettirenlerin hesap vereceklerinden emin olduğunu ifade etti. Putin, terör saldırısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifa dileklerini iletti. Vladimir Putin, İstanbul'da yaşananların, uluslararası terörle mücadelede ortak çabalara ihtiyaç duyulduğunu bir kez kanıtladığına vurgu yaptı.



ABD: DAYANIŞMA HALİNDEYİZ


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Price, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, bugün İstanbul'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır" ifadelerine yer verdi. Saldırının polisleri hedef aldığını belirten Price, “Dualarımız saldırıda hayatını kaybedenler, onların aileleri ve tüm Türk milleti iledir. Türkiye'yi, ABD'yi ve küresel barış ile istikrarı tehdit eden tüm teröristlere karşı NATO müttefikimiz Türkiye ile dayanışma halindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.



  1. KALBİM TÜRK HALKIYLA BİRLİKTE
  2. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı. Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Korkunç terör eylemini kınadığını belirten Stoltenberg, “Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız." dedi.


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KINADI


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sözcüsü Daniel Holtgen de, yaptığı açıklamada, “Tüm Avrupalı hükümetlerle birlikte, İstanbul'da gerçekleşen ve masum sivillerin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınıyoruz" ifadelerine yer verdi. Holtgen, Türkiye'nin, İstanbul'daki terör saldırısı sonrası Avrupalı hükümetler ve Avrupa Konseyi'nin, dayanışma ve desteğine itimat edebileceğini dile getirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, terör saldırısı nedeniyle Türk halkı ve Hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu. Ban, terör saldırısını kınayarak, saldırının faillerinin bir an önce belirlenerek, yargı önüne çıkarılmasını umduğunu kaydetti.



  1. Merkel'den taziye telefonu
  2. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Beşiktaş'taki terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Şansölye Merkel, İstanbul'daki terör saldırısını kınadıklarını belirterek, Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Saldırıdan derin üzüntü duyduklarını ifade eden Merkel'in, Erdoğan'a ve onun şahsında Türk halkına taziyelerini ilettiği kaydedildi. Akşam saatlerinde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyelerini iletti. Liderlerin görüşmede saldırıdan derin üzüntü duydukları ve Türk halkıyla tam bir dayanışma içinde olduklarını ifade ettikleri belirtildi. Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hain saldırıyla ilgili Başbakan Yıldırım'ı telefonla arayarak taziyelerini iletti.

Müslüman ülkelerden ortak tepki


Afganistan, Pakistan, Katar, Kuveyt, Irak, Filistin, İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Tunus'un yanı sıra Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Ürdün ve Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı. Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud “Filistin terörle mücadelede Türkiye ve halkı ile dayanışma içerisindedir." ifadelerini kullandı.



İRAN: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu. Bölge ve dünya ülkelerinin teröre karşı iş birliği yapmak suretiyle terör örgütlerine “ezici" cevap vermesinin zorunlu olduğunu belirten Kasımi, İran'ın terörle mücadelede tüm ülkelerle iş birliğine hazır olduğunu söyledi.



  1. Türkiye ve Pakistan'ın terörle ortak mücadelesini sürdüreceğini belirten Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Pakistan'ın Türk hükümeti ve halkının bu “acı zamanda" yanında olduğunu bildirdi. Pakistan Başbakan Navaz Şerif de mesajında, saldırıyı şiddetli biçimde kınayarak, can kayıplarından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade etti. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Devlet Başkanı Gani, yayımladığı mesajda, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade ederek, şehitlerin acılı ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

DAYANIŞMA VURGUSU


Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kardeş Türkiye devletinin terörle mücadele konusundaki kararlı çabalarında tam bir dayanışma halinde olunduğu bildirildi. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Türkiye'nin yanındayız mesajı verildi.



Anavatanımızı Allah korusun


İstanbul'daki saldırı sonrası kardeş Türk devletleri birer mesaj yayınlayarak terörü lanetledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.



KARDEŞLERİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN


Nazarbayev mesajında, İstanbul'daki terör saldırısını derin üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, “Zor günlerde Türkiye ile birlikte uluslararası istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında her türlü çabayı göstermeye hazırız" ifadesine yer verdi.




  1. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de, Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, “Kırgızistan halkı, kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor ve terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor" ifadesine yer veren Atambayev, “Allah Türkiye'yi korusun. Anavatanımızı korusun. Allah, Türkiye'ye destek versin. Terör olayları bitsin. Türkiye Cumhuriyeti'ne barış diliyorum. Türk halkının ve devletin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.


BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece kederlendiğini bildirdi. Mesajında, “Bu terör saldırısını lanetliyoruz. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte ve kararlı mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz" vurgusu yapan Aliyev, “Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadelerini kullandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün de saldırıyı kınadı. Öte yandan KKTC terör saldırısının ardından 1 günlük yas ilan edildi.



#İstanbul
#Beşiktaş
#Bombalı saldırı
#Putin
#Merkel
#Jens Stoltenberg
#İlham Aliyev
#Nursultan Nazarbayev
7 yıl önce