|

Bab temizliği

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Bab operasyonu sürüyor. Mehmetçik ve Özgür Suriye Ordusu'na mensup muhalifler, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın en kritik cephesi olarak görülen Bab'a kuzeyden ve batıdan girdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:43 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

2 bin 500 kişiden oluşan kuvvetle icra edilen harekâtta dün, DEAŞ'lı teröristlerin mevzi olarak kullandığı hastane binası büyük oranda tahrip edildi. Stratejik bir bölgede bulunan Bab Hastanesi çevresinde saatler süren sokak çatışmalarının ardından burada kontrolün sağlandığı bildirildi. Yalnızca burada 60'dan fazla teröristin öldürüldüğü iddia ediliyor. Bu arada Bab'ı bölgede tutunmak için son şans olarak gören terör örgütü DEAŞ ise bütün tahkimatını buraya yöneltti. Bölgedeki yüzlerce köyü boşaltan terör örgütünün, bütün militanlarını Bab'da topladığı belirtiliyor. DEAŞ'a Esed rejimi ve İran'ın da mühimmat desteği sağladığı belirtiliyor.





YÜKLÜ MÜHİMMAT GELDİ


Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bileşenlerinden Safve'l İslamiyye Tümeni Komutanı 'Hattab' lakaplı Ghassan Neccar, operasyonun seyrine ilişkin bilgiler verdi. Esed rejimi ve İran'ın, Humus ve Sifira bölgelerinden DEAŞ'a yüklü miktarda silah ve cephane teslimatı yaptığını kaydeden Hattab, “Hedefleri operasyonu yavaşlatmak ve Halep'te muhaliflerin umutlarını azaltarak şehri komple işgal etmek” dedi. Muhalif komutan, DEAŞ'a verilen silahlar arasında çok sayıda havan topu, uçaksavar, zırhlı ve mühimmatın bulunduğunu, bunların TSK ve ÖSO'ya karşı savaşta kullanılmak üzere DEAŞ'a verildiğini anlattı. Hattab şunları söyledi:



HAVA DESTEĞİ BELİRLEYİCİ


“DEAŞ bölgede tutunmak için tek şans olarak el Bab'ı görüyor. Bölgedeki yüzlerce köyü boşaltan militanlar Bab'da toplandı. Bir kısmı Rakka yönüne kaçsa da halen bizi bekleyen ciddi bir tehlike var. Bazı bölgelerde DEAŞ'ın etkisizleşmesi için hava saldırıları hayati önem taşıyor. Operasyon 4-5 günde tamamlanabilir. Planlar bu yönde. En fazla bir hafta içinde inşallan Bab terörden arındırılacak.”





MAYIN TARLASINA ÇEVİRDİLER


“Terör örgütü DEAŞ, kendisine verilen yüklü miktardaki silahları ilçede depolandı. Ayrıca örgüt, Bab'ın tamamına yakınını mayınlamış durumda. Teröristler onlarca bombalı aracı da ÖSO'nun motivasyonunu bozma amaçlı intihar saldırıları için hazır tutuyor. Şimdiye dek 3 bombalı araçla saldırı düzenlendi.”



Bomba yağmuru


DEAŞ'ın elindeki Bab'ı kuşatan muhalif birliklere Türk Hava Kuvvetleri yoğun hava desteği sağlıyor. Keşif ve gözetleme vasıtaları ile


terör örgütü DEAŞ mensuplarının, çatışmalar sırasında Bab ve çevresindeki tank, zırhlı ve silahlı araç ile silahlı terörist unsurlarının


okul, hastane, cami, kamu binası veya bitişiğindeki yerlere gizlendiği belirlenirken, teröristlerin böylece ÖSO'nun taarruzlarının


etkisini azaltma çabasına girdikleri tespit edildi. Bab ve Zarzur bölgelerinde tespit edilen DEAŞ hedeflerine düzenlenen hava harekatı sonucu, barınma amacıyla kullanılan 26 bina, 5 mühimmat deposu ve 3 silahlı araç olmak üzere 39 hedef imha edildi. Fırat Kalkanı'nın 109. gününde, insansız hava aracı (İHA) tarafından Zarzur bölgesinde tespit edilen DEAŞ mensubu 4 terörist de öldürüldü. Öte yandan Bab operasyonu sırasında hafif yaralanan 2 asker ile 7 ÖSO mensubu, Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.


#DEAŞ
#Fırat Kalkanı Harekâtı
7 yıl önce