|

Darbeciye Alman koruması

FETÖ'cü kalkışma sonrası NATO üslerinde görev yapan 40 asker, Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2017 Pazar
Güncelleme: 02:56 - 29/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ve Almanya İçişleri Bakanlığı'nın bu askerlerin başvurularına ilişkin normal prosedürü uyguladığı açıkladı. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Stephan Mayer “Hiç kuşkusuz, bu askerleri Türkiye'ye geri gönderemeyiz” dedi. Mayer, bu askerlerin Türkiye'de 'derhal cezaevine konacağını' da sözlerine ekledi.



TERÖRE ARKA ÇIKIYORLAR


Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise 'sığınma başvurusuna ilişkin süreç tamamen hukukidir, siyasi düşüncelerin etkisi olamaz ve olmayacaktır' diye konuştu. Öte yandan Spiegel konuşan iki terörist neden sığınma başvurusunda bulunduklarına dair ilk kez açıklamalarda bulundu.



DARBEYLE İLGİLERİ YOKMUŞ!


Uzun süredir Almanya'da görev yapan teröristlerden biri, darbe girişimini 15 Temmuz akşamı evinde izlediğini iddia etti. İki terörist de, darbe girişimi ile alakaları olmadığını savundu. Buna rağmen Türkiye'ye dönerlerse tutuklanma ve hatta işkence görme riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Alman SWR yayın kuruluşu, Rheinland-Pfalz eyaletinin Kaiserslautern kenti yakınlarındaki Ramstein kasabasında bulunan NATO Üssü'nde görevli Türk askerleri, Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğunu aktarmıştı. Kaç askerin iltica başvurusunda bulunduğu konusunda ise 'verilerin korunması zorunluluğu' nedeniyle bilgi verilmediği belirtilmişti.



Avrupa'dan destek


Yunanistan'da Yüksek Mahkeme'nin 8 firari darbeci askerin Türkiye'ye iadesini reddeden kararı Avrupa basınında geniş yer aldı. Başta Alman ve İsviçre basını olmak üzere hemen bütün Avrupa gazeteleri, Yunanistan'ın 8 teröristi Türkiye'ye iade etmeyi reddetmesini övdü. Alman Der Spiegel dergisi, “Yunan mahkemesinin kararı, hukuk devletini ve Avrupa değerlerini onurlandıran bir karar oldu” ifadelerini kullandı. ARD ise “Küçük Yunanistan'ın her şeye rağmen verdiği bu karar takdire şayandır” yorumu yaptı.








#NATO
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce