|

Derin kundak

Sivillerin tahliye edilmeye çalışıldığı Halep ve İdlib'de enteresan olaylar yaşanıyor. Fua-Keferya'dakileri almak için giden otobüslerden bir kısmı bölge yakınlarında kundaklandı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:24 - 19/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

İran yanlısı teröristlerin 800 kişiyi rehin aldığı ve tahliyelerin durmasına yol açan saldırıdan 2 gün sonra taraflar Doğu Halep'teki sivillerin İdlib'e götürülmesi için 4. kez anlaştı. Yeni anlaşmada muhalif gruplar ise Halep'tekilere karşılık olarak İdlib ortasındaki Nusayri beldeleri Fua-Keferya ile Zebedani ve Madaya'daki sivillerin tahliyesini kabul etti. Anlaşma, Fua-Keferya'dan 4 bin, Zebedani-Madaya'dan ise 1500 kişinin gönderilmesini kapsıyordu. Mutabakatın ardından kuşatma altındaki Halep'in doğusunda bekleyen sivilleri almak için bir otobüs konvoyu buraya giderken, başka bir konvoy da Fua'ya yöneldi. Fua-Keferya'dakileri almak için giden otobüslerden bir kısmı bölge yakınlarında kundaklandı. Ancak yapılan görüşmeler sonrasında gece yarısı 01:00 itibariyle tahliye yeniden başladı. İlk olarak 500 kişilik bir grup Halep'ten İdlib'e geçti. Başka bir sabotaj girişimi yaşanmazsa tahliyelerin devam edeceği belirtildi.



YENİ BİR ÖRGÜT ÇIKTI


Araçların yakıldığı saldırıyı tahliye anlaşmasını sabote etmek isteyen 'derin' odakların işlediği üzerinde duruluyor. Bölge kaynakları, sözkonusu olaydan İdlib'teki DEAŞ hücreleri ya da Esed'in istihbarat örgütü Muhaberat'ı sorumlu tutuyor. Kundaklama olayını 'Mücahidin Saraya el-Tevhid' adlı bir örgüt üstlendi. Bu örgütün, kısa bir süre önce kendini fesheden Ceyş'ül İslam grubundaki DEAŞ irtibatlı kişilerden oluştuğu belirtiliyor. Terör örgütü DEAŞ içerisinde Esed'in Muhaberat'ına bağlı çok sayıda militanın varlığı da biliniyor. Saldırıdaki sır perdesinin önümüzdeki günlerde aydınlanması bekleniyor.



Tamamı çıkacak


Tahliyeler için yapılan anlaşma Fua'da otobüslerin yakılmasının ardından bir kez daha sekteye uğradı. Doğu Halep'ten insanlarla dolu şekilde ayrılmakta olan otobüsler rejim güçlerince bir kez daha durduruldu. Buna sebep olarak ise İdlib'de otobüslerin yakılması hadisesi gösterildi. Ancak tekrar görüşmeler gerçekleştirilerek yeni bir anlaşmaya varılınca yollar açıldı. Mutabakata göre, rejim kuşatmasındaki doğu Halep'tekilerin tamamı, Madaya ve Zebadani'den ise bin 500 kişi tahliye edilecek. Muhaliflerin çevrelediği Fua ve Kefreya'dan 4 bin kişi rejimin bölgesine gönderilecek. Fua ve Kefreya'daki tahliyeler de yeniden başlayacak.






Babam Halep'te haber alamıyoruz




#Suriye
#Halep
#İdlib
#Fua
7 yıl önce